5 oktober 2018

Så mycket mer än bara blommiga tapeter

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Vare sig du söker inspiration till ditt vardagsrum, din trädgård eller är allmänt nyfiken på hur en mönsterdesigner från 1800-talet levde och tänkte, är utställningen om William Morris väl värd ett besök.

 

Att William Morris är så mycket mer än blommiga tapeter är vad utställningen med samma namn, som pågår på Millesgården just nu, berättar. Den engelske designern och möbelformgivaren var en mångsysslare som ägnade sig åt konst, arkitektur, bevarande av gamla byggnader, design och konsthantverk.

Han skrev också både böcker och poesi, startade bokförlag och skapade ett eget typsnitt. Det sägs att han sov i en säng som var ansluten till en vävstol. På det sättet kunde han börja väva så snart han slog upp sina blå på morgonen.

 

I grunden var han en formgivare som utforskade många olika material. Han gjorde glasmålningar, kakel, illustrerade barnböcker och satte sina blommiga mönster på alla möjliga inredningsdetaljer.

 

Det starka engagemanget bottnade i en vilja att skapa en vackrare värld för människor. Han var socialisten som i industrialismens spår ville slå vakt om hantverkskunnande, småskalig tillverkning, drägliga levnadsvillkor, jämlikhet och rättvisa.

 

Det är ett engagemang som, tillsammans med historiska referenser från framför allt Medeltiden, är märkbara i hans arbeten. Det gör att de håller över tid och känns aktuella än idag.

Redan efter sin universitetsutbildning började William Morris arbeta som arkitekt och ritade bland annat ”The red house” som han gav i bröllopspresent till sin universitetkärlek June.

 

Men i slutet av 1800-talet hade William Morris svårt att hitta inredning som han tyckte om och började därför designa möbler och mönster till textiler och tapeter. Sitt hem inredde han med handbroderade textiler och handgjorda möbler. När det var klart insåg han att det här med inredning var en affärsidé. Inredningsföretaget Morris & co var fött. 

Han var väldigt inspirerad av naturen vilket också har blivit teman för hans mest populära mönster. Otaliga är de rum som, välden över, prytts med textiler och tapeter med namn som ”Honeysuckle”, ”Pimpernel”, ”Strawberry Thief” och ”Chrysanthemum”. Man kan faktiskt gå på botaniks upptäcktsfärd i dem.

 

Sverige är en stor marknad för Morris & Co. Vår starka relation med natur och trädgård kan vara en av förklaringarna till att vi älskar de blommiga mönstren så mycket. Vår egen Josef Frank sägs ha inspirerats av William Morris.

 

I utställningen på Millesgården visas originalskisserna från många av hans mest berömda mönster och man kan med behållning se den vare sig man söker inspiration till sin vardagsrumsinredning, trädgård eller helt enkelt bara är nyfiken på hur han levde.

Att Morris formspråk är generationslös bekräftas av att H&M i oktober lanserar en kollektion som är framtagen i samarbete med Morris & Co. Den innehåller plagg med ikoniska arkivprint och det går rykten om att kollektionen som skulle börja säljas nu i oktober, redan är slut.

 

Utställningen William Morris mer än blommiga tapeter pågår till och med den 3 februari på Millesgården i Stockholm.

 

Foto: Millesgården, William Morris Gallery i London, Borough of Waltham Forest, William-Morris-by-Abel-Lewis-DcWilliam-Morris-Gallery-London-Borough-of-Waltham-Forest, Morris & co, Helena Kaasik, H&M I sammarbte med Morris & Co.