Vad är "Tusen Trädgårdar"?

Vad är "Tusen Trädgårdar"?
Trädgårdsentusiaster, markera den 30 juni i era kalendrar. Då äger Tusen Trädgårdar, Sveriges största trädgårdsvisning, rum. Detta evenemang, som bara varar en dag, öppnar portarna till mängder av trädgårdar över hela landet. Det är ett tillfälle för alla att inspireras, dela kunskap och fira odlingsglädjen tillsammans.

Tusen Trädgårdar är en nationell trädgårdsfest som sammanför trädgårdsälskare från alla hörn av Sverige. Såväl privat trädgårdar som offentlig parker deltar i Tusen Trädgårdar. Även de som har och sköter en gemensam odling, är med. Trädgårdsägare öppnar sina grindar mellan kl. 10.00 och 17.00 för att visa upp sina gröna paradis. Det blir en hektisk dag för den som vill hinna se så många trädgårdar som möjligt.

Första gången Tusen Trädgårdar arrangerades var år 2010 och har sedan dess ägt rum vartannat år. Initiativtagare till eventet är trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård.

Syftet med Tusen Trädgårdar är att förena alla oss som älskar trädgårdar och skapa en dag där vi kan träffas och dela vår kunskap om odling, blommor, grönsaker och trädgårdskonst. Det är en dag där folkbildning och odlingsglädje möts i en fin symbios, där både trädgårdsägare och besökare kan inspireras och lära av varandra.

För trädgårdsägare är det en chans att visa upp sitt arbete, få nya vänner och dela tips och tricks. För besökare erbjuder det en möjlighet att utforska nya trädgårdar, få inspiration och lära sig mer om odling. Det är en dag av firande och gemenskap – en riktig trädgårdsfest som hyllar vår passion för trädgårdar.

Läs mer om Tusen Trädgårdar, och hitta din närmsta besöksträdgård, här!

Foto: Unsplash, Helena Kaasik

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik