Odla Granatäpple, fakta och tips

Odla Granatäpple, fakta och tips
De ligger där bland all annan frukt i butikernas fruktdisk och lockar med sin röda färg, perfekta runda form och lilla kungakrona på toppen. Granatäpplet är en frukt som har en lång historia och som är särskilt härlig till julen. Det är en frukt som hör hemma på det moderna svenska julbordet enligt Elmia Garden Trends Helena Kaasik.

Den sägs ha sitt ursprung i Asien men växer sedan många tusen år tillbaka kring Medelhavet. Själv har jag plockat en uppvikt skjorta full av rödgul frukt under en solig sensommarvecka som spenderades på den lilla ön Hydra i den grekiska skärgården. Det är ett fint minne.

Fackelblomsväxt med lång historia

Egentligen hör den inte alls till äppelsläktet utan till fackelblomsväxterna. Det har också en spännande historia, en massa hälsofördelar och användningsområden för högtidssäsongen.

Granatäpplet har en lång historia som sträcker sig över tusentals år och har odlats och använts i matlagning, medicin och kosmetika sedan flera tusen år tillbaka. Från Persien härstammar frukten som har blivit beundrad för sin skönhet och unika smak. Under antiken betraktades granatäpplen som symboler för fruktbarhet och överflöd. I den judiska kulturen har det stått för pånyttfödelse och fertilitet. De förekom ofta i konst, mytologi och religiösa texter, bland annat i Höga visan. Idag har granatäpplet en speciell plats i många kulturer, särskilt under högtidssäsongen.

Frukten är med sitt läderartade skal som en skattgömma. När man delar den blottar sig hundratals saftiga och söta frön som kan ätas rakt ur frukten eller användas som en färgstark dekoration i sallader, efterrätter och juicer. Äkta grenadin är tillverkat av fruktens röda saft.  Granatäpplen kan alltså med fördel användas i både cocktails och mocktails.

Populär superfrukt

Här i vår del av världen har det den senaste tiden blivit populär som superfrukt. Granatäpplen är inte bara vackra att se på, de har också en imponerande mängd hälsofördelar. De är rika på antioxidanter, fibrer och vitaminer, inklusive C-vitamin som sägs boosta immunförsvaret och minska inflammation. De kan också användas som dekoration på julbordet eller som en färgstark topping på desserter.

Det kan vara knepigt att få ut kärnorna ur det hårda skalet. Enklast tycker jag är att slå ut dem med en sked på en uppochnervänd äpplehalva. Det kan skvätta en del så placera en skål i diskhon och håll avstånd under arbetets gång. Ett alternativ är att dela frukten i klyftor och liksom smula ut kärnorna med fingrarna.

Så odlar du Granatäpple

Granatäpplet är buskliknande växt med blanka gröna blad. De trivs i områden med varmt klimat, som Medelhavet, Kalifornien och vissa delar av Asien. Det går även att odla granatäpple på våra breddgrader. Men trädet eller busken kräver frostfri övervintring och en skyddad växtplats under odlingssäsongen. Den planteras med fördel i kruka som går att flytta inomhus under vintern, precis som de andra medelhavsväxterna, oliv- och citronträd, till exempel.

Plantera granatäppelträdet på våren när risken för frost har passerat. Sätt trädet i en rejäl kruka och placera den i trädgårdens ljusaste och mest skyddade del. När trädet har planterats är det viktigt att vattna det regelbundet, särskilt under det första året.

Granatäppelträd behöver också regelbunden gödsling för att hålla sig friska och växa ordentligt. Använd en balanserad och naturlig gödsel och följ instruktionerna på förpackningen. Under sommaren kan du också behöva beskära trädet för att forma det och ta bort eventuella skadade grenar.

Under hösten mognar granatäpplena och är då redo att skördas. Med lite tur och jobb kan du alltså ha egenodlade granatäpplen på julbordet nästa år.

Stort lycka till!

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik