Semestervattna med stil – 5 lösningar

Semestervattna med stil – 5 lösningar
Jultider betyder också semestertider för många av oss. För att de älskade krukväxterna inte ska försmäkta under frånvaron så har vi några tips.

Har du ingen snäll granne med passion för växter som ställer upp med passning av krukväxterna när du åker i väg över julen? Då kan du satsa på en smart anordning som förser dina växter med lagom mycket vatten när du är borta. Visserligen ska dina gröna vänner inte ha särskilt mycket vatten så här års men de får ju inte torka ut helt och hållet. De bästa systemen bygger på att växterna själv drar så mycket vatten som de behöver.

Nedan ser du några bra hjälpmedel, vissa av dem är beprövade medan andra har valts ut på grund av att de är så passa snygga att de i princip kan sitta på plats i krukväxterna hela tiden, som en snygg inredningsdetalj eller som extra bevattningshjälp för den glömske. Ibland är växterna också placerade på en undanskymd plats. Det är lätt hänt att vattningen glöms bort. Då kan ett självbevattningssystem vara lösningen.

Semstervattna med stil.jpg

  1. Den dubbla krukan finns numera i många utförande och i olika storlekar. Den består egentligen av två krukor, varav den ena ska placeras i den fösta som är fylld med vatten. Ingen av oss har provat den här modellen men systemet har funnits en tid så den självvattnande krukan verkar fungera fint. Just den här, med en kruka i glas och en i lera hittar du på Designtorget.
  2. Wexthusets lerrör för vinflaskor provade vi för första gången i somras. Systemet fungerade alldeles utmärkt. Det var något trixigt att vända på flaskan utan att vattna hela hemmet. Men med det rätta schwunget gick det hur bra som helst. Vinflaskan stod stabilt och bra i röret, men vi provade även med en petflaska. Det fungerade också. Vattnet i flaskan räckte i cirka två veckor. Är du borta längre behöver du anlita någon för påfyllning.
  3. De gamla hederliga semestervattnarna är lågbudgetsystemet som är enkelt att använda. Det består egentligen bara av snöre och plaströr och brukar fungera utmärkt när man följer instruktionerna noga. De finns i de flesta trädgårdsbutiker, och på nätet förstås, på Plantigo, bland annat.
  4. En bevattningskula är en både smart och vacker accessoar för växterna. De brukar fungera bra med lite övning. Själva röret har en ibland en tendens att täppas till av jord. Det är också bra att placera kulan så rakt som möjligt i jorden. Det kan vara en god idé att testa kulan innan så att vattnet rinner ner i jorden i lagom takt. Iittalas glaskula är stilren och kan därför även fungera som bevattningshjälp i vardagen, särskilt för den som har en tendens att glömma bort att vattna.
  5. Självbevattningssystemet från svenska Planstraws är en riktig favorit eftersom den är både snygg och praktisk. Principen är densamma som semestervattnaren ovan, men i en betydligt mer uppdaterad version. Vill man någonsin ta bort den här skönheten från sina växter? Företagets produktion är småskalig och hantverksmässig. Det är designern Elin Fyhr och hennes pappa Thomas står för drift och produktion. Den finns i en stor och en liten modell och även i flera färger, bland annat i koppar.

Foto: Unsplash, Designtorget, Wexthuset, Plantigo, Ittala, Plantstraws.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik