Veckans boktips – Hannas Wendelbos Blommande rabatter

Veckans boktips – Hannas Wendelbos Blommande rabatter
Hanna Wendelbo följer upp sin succébok om blomsterodling från ett par år tillbaka, med boken Blommande rabatter. I slutet av februari kommer den ut.

Något att se fram emot är när boken Blommande rabatter (Bonnier fakta) kommer ut. Det är designern och blomsterodlaren Hanna Wendelbo som skrivit den. Utgivningen sker i slutet av februari, precis lagom till att det börjar bli dags att peta ner fröer i jorden om det ska bli blommor i rabatterna även den här säsongen.

Det är en uppföljning från den tidigare boken som kom ut 2022. Då handlade det om själva odlandet. Nu har Hanna mer gått in på kompositionen av rabatten, det vill säga vilka blommor som passar ihop.

Att odla sommarblommor är en trend som vi har skrivit mycket om här på Elmia garden trends. Det är ett fenomen som för många har blivit ett intresse som, likt tigerns ränder, aldrig verkar gå ur tiden. Det är snarare tvärt om. Att odla sommarblommor är en passion som allt fler väljer att bygga en egen verksamhet kring. Med tanke på de kurser i blomsterodling som snabbt blir fulltecknade, ar det inget som tyder på ett avtagande intresse.

I sin nya bok tar Hanna Wendelbo avstamp från sina egna favoritblommor och de blommor som kan tänkas passa ihop i en bukett. Smart tycker vi på Elmia garden trends, för hur manga är vi inte som stått framfor hyllan med fröer i butiken och undrat vilka sorter man ska välja. Sin designkunskap har hon också hjälp av när hon skapar sina rabattförslag. Kanske är det någon som passerat paradrabatterna på Norrvikens trädgårdar i Båstad som Hanna skapat i några säsonger.

Men egentligen är boken lika mycket en informationskälla för vilka blomstersorter som kommer att efterfrågas i butiker och handelsträdgård framöver, som en stöttepelare för en blomsterälskande trädgårdsmästare - på amatörnivå eller som driver en professionell verksamhet.

Foto; Bonnier fakta; Hanna Wendelbo.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik