Tulpanens högsäsong, vilken är din?

Tulpanens högsäsong, vilken är din?
Ett par vaser, en utställning och eventuellt en resa, allt för att maxa tulpansäsongn som många menar börjar nu och inte i december. Här är våra bästa tulpantips.

Vissa kickstartar tulpansäsongen redan i december när de första tulpanerna dyker upp i handeln. Andra plockar fram tålamodet, väntar tills de första tulpanerna slår ut i trädgården och menar att det faktiskt är när vi skiftar kalenderblad från april till maj som den ”riktiga” tulpansäsongen börjar. Vare sig du föredrar de första primörtulpanerna i handeln eller de robusta trädgårdstulpanerna så är de få som inte tycker om den här blommande lökväxten vars färgrikedom och doft är smått beroendeframkallande. Här kommer därför tre tulpaniga nedslag som du kan ta del av nu.

 

Tulpaner i vas på två sätt

Hur det nu än väljer att göra för att omge dig med tulpaner så lär du behöva en vas att arrangera dem i. Här är två splitter nya som kan komma till användning.

Tulpanvas-Reijmyre.jpg

 

Det är dels Thomas Sandells senaste samarbete med Reijmyre glasbruk som kan vara användbar. Den har en subtil organiskt mönster samtidigt som den cylindriska grundformen buktar in i vågor vilket gör att vasen blir en förlängning av växtmaterialet som står där i. Den finns i flera färger och tre olika storlekar men kanske är det den högsta som lämpar sig bäst för just tulpaner.

 

Tulpanvas Klong.jpg

Vas nummer två är också ett samarbete. Det är tapetfromgivaren och blomsterfantasten Hanna Wendelbo som skapat vasen Jubel i samarbete med designföretaget Klong. Den är baserad på samma idé som den smått genialiska men svårdiskade provrörsvasen från 1990-talet som medger att du kan arrangera tulpanerna en och en i varje litet rör vilket ger ett arr med en naturlig, ängsliknande känsla.

 

Tulpanuställning-på-Norrviken.jpg

Utställning Norrvikens trädgårdar

Den som befinner sig i närheten av Norrvikens trädgårdar kan ta del av tulpanens spännande historia i utställningen Tulpanmani som pågår till och med den 29 maj.

 

Nu blommar tulpanerna i Holland

Även om trädgårdstulpanerna som du odlar själv är de allra vackraste enligt oss så dröjer det för de allra flesta ännu ett tag innan tulpanerna blommor. Därför är det skönt att veta att många av våra svenska tulpanodlare är miljöcertifierade vilket gör du med gott samvete kan köpa de svenskodlade tulpanerna ännu en tid.

 

Det går ju också att plocka tulpaner på någon handelsträdgård som satsat på tulpaner, vilket gör att du kommer ett pinnhål närmre känslan av hemodlade tulpaner. Här i Stockholmstrakten är det framför allt Slottsträdgården Ulriksdal som brukar ha självplock av tulpaner.

 

Men den sanne entusiasten tar sig naturligtvis till tulpanlandet Holland för att njuta av utslagna tulpaner. I den legendariska blomsterparken Keukenhof blommar tulpanerna för fulla muggar nu. Parken stänger den 15 maj.

 

Skärmavbild-2022-04-27-kl.-14.48.36.jpg

 

Foto: Blomsterfrämjandet, Klong, Reijmyre, Keukenhof, Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik