På önskelistan i augusti

På önskelistan i augusti
Sensommarmånaden augusti är kanske den bästa av dem alla. Allt är vackert nu, ljuset, trädgården och växterna. När vi brunbrända och utvilade återkommer till vardagen efter semestern är lusten att skapa stor, håller ni med? Det här är vad jag längtar efter nu.
  1. Det perfekta redskapet i skördetider måste väl ändå vara den japanska Hori-Hori-kniven. Det är ett multiredskap som kan användas som spade, kniv, såg och måttstock bland annat. Verktyget är utvecklat av det svenska företaget Mojave Grönt och du hittar kniven på Rosendals trädgård, bland annat.

 

  1. Att skapa skugga i trädgården trodde ingen sig behöva på våra breddgrader för bara några år sedan. Men faktum är att det kan vara dags att börja planera för det. I trenden Grön Elegans har vi nämnt pergolan som en sammanbindande länk mellan ute och inne. Den bidrar också med rumslighet samtidigt som den skuggar terrasser och balkonger. Allra vackrast är ändå de gamla vackra arkaderna som integrerats med huset från början. Men det går utmärkt att skapa riktiga oaser i nybyggda pergolor. Genom att låta skuggande klätterväxter växa loss så blir platsen ett grönt paradis där du kan svalka dig eller söka skydd för regn.

 

  1. En till vas tänker du kanske nu men faktum är att många med mig behöver vaser för att täcka in behovet av olika storlekar. En bra vasgarderob är oumbärlig. Den här gången letade jag på andrahandsmarknaden och stötte på den här skönheten från Rörstrand. Den såldes i början på veckan på Metropol så just den här vasen finns inte att få tag på. Men jag håller ögonen öppna efter liknande.

 

  1. Träd skapar också skugga och jag tror vi kommer att få se mer träd i trädgårdarna framöver. Kul, för finns det något vackrare och mer poetiskt än träd? Det gäller att välja exemplar med omsorg så att det får de rätta skulpturala uttrycket. Därefter är det bra att ha en duktig arborist i bakfickan som kan beskära den nya vännen så som vi vill. Det här är ett Ginkoträd. Det trivs inte överallt men för den som bor i zon ett till två ska det inte vara några problem.

 

  1. En snittblomsrabatt skulle jag inte ha något emot att ha just nu. I den skulle det växa en blandning av sommarblommor och perenner, såsom violruta, skogsaster, zinnia, ringblomma, rudbeckia, små solrosor och blodtopp, bland annat. Antingen väljer jag en eklektisk färgskala som den i Färg och Flora. Eller så blir det en mer sofistikerad rabatt som följer färgskalan i Grön Elegans.

 

  1. Blir år 2022 året då jag blir med växtpress? En vän gjorde sig av med sina nyligen. Det var en diger samling, samma modell i olika kondition, de flesta inköpta på lopphandlar genom åren. Jag missade tåget, alla försvann i ett nafs. I jakten på en gammal sliten press stötte jag på en sprillans ny variant på Naturbutiken. Hittar jag ingen bättre begagnad får det nog bli en sådan.

 

  1. Det blir en del skrivbordsarbete i och med planerandet av snittblomsrabatter och när växter ska pressas, för att lista några skrivbordssysslor som sker medan trädgården vilar. En snygg och praktisk skrivbordsstol har stått på min önskelista länge. Det danska företaget Montana som framför allt har blivit kända för sitt hyllsystem i underbara färger har nu även gjort skrivbordsstolar. Jag gillar att den påminner om en gammal klassisk stol fastän den känns modern. Den skulle åtminstone jag bli glad av att sitta på när jag arbetar.

 

  1. Sommar, hur ljuvligt och lätt är det inte att leva under den här tiden. Den är alldeles för kort om ni frågar mig. Men genom att skapa trädgårdskänsla inomhus ska vi nog klara oss till nästa år. Lika bra att börja inreda redan nu. En akvarell med ringblomsmotiv är en bra början. Den här säljs på Metropol inom kort.

Foto: Helena Kaasik, Majove Grönt, Montana, Naturbutiken, Metropol, Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik