Mjuk pastellrosa blir Årets kulör

Mjuk pastellrosa blir Årets kulör
Sweet Embrace har av Nordsjö idé och design valts ut som Årets kulör för år 2024. Så här skulle kulören kunna användas i trädgårdens olika gröna rum.

Nordsjö idé och design har precis lanserat sin version av årets kulör för 2024. Den skirt rosa kulören Sweet Embrace har efter noggrann analys valts ut som årets kulör av företaget.

Inspirationen kommer från mjukt dun och lätta kvällsmoln. Alla kulörer ändrar uttryck beroende på ljus och vilka andra färger den kombineras med. För att visa hur man kan använda Sweet Embrace i sitt hem har Nordsjö tagit fram fyra olika färgskalor som kulören kan passa in i. De ger också exempel på hur kulörerna kan användas inredningen. Ett kul grepp tyckte vi och bestämde oss för att använda Sweet Embrace på samma sätt fast med växttema och fokus på sensommarens blommor.

Så använder vi årets kulör: trädgård, terrass och balkong

  1. A warm colour story kallar Nordsjö färgskalan där Sweet Embrace har kombinerats med brända och beige nyanser. Det är en perfekt färgskala för en sensommarrabatt där den violetta höstastern är i fokus. Lägg till solbrud, rudbeckia och växter som får vackra fröställningar såsom kransveronika och stjärnflocka och du får en färgsprakande men samtidigt lugn och naturlig sensommarmix i rabatten.


  2. A calm colour story. Den här färgskalan är perfekt för styling av den gröna ytan närmast bostaden, det vill säga balkongen, terrassen och uterummet. I det här fallet är det mängder av gröna växter som kombinerats med höstanemoner, som klippts av för att användas som snittblommor. Men det kan lika gärna handla om en krukplantering eller en balkonglåda.  I balkonglådan kan höstanemonen bytas ut mot till exempel cyklamen eller hortensia i rosa nyanser.


  3.  An uplifting colour style är en riktig favorit. Den ljusrosalila Sweet Embrace är så fin mot de många gula nyanserna. Eftersom gult är en älskad färg på husfasader av olika slag vill vi visa hur fint det kan bli att använda pastellfärger mot en gulmålad mur eller fasad. Men det kan egentligen lika gärna vara en blandning av blommande växter i en krukplanterring eller en rabatt. Exempel på perenner med gula blommor som blommar nu är höstöga, strålrudbeckia och gyllenrölleka.

 

Att använda färgskalor som utgångspunkt i sitt skapande är både ett lust- och lekfullt sätt att arbeta på. Nu har vi använt årets kulör från Nordsjö men det kan lika gärna vara kulörer som du sätter ihop själv eller som du hittar någon annan stans.

Se våra färgskalor i Elmia Garden Trends 2024 på mässan 

Våra trendteman är färgsatta med tre olika färgskalor och om du kommer till Elmia Garden den 26-28 september så har du möjlighet att se hur vi arbetat med dem på mässan på olika sätt – i floristtävlingen, i trendmontrarna och generellt på mässan. Det kan vara värt att kika lite extra på de tre färgskalorna under besöket.

 

Hoppas vi ses!

Foto: Unsplash, Nordsjö, Sweden Green House.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik