Boktips: "Ett hem" - inspireras av Karin och Carl Larsson

Boktips: "Ett hem" - inspireras av Karin och Carl Larsson
Låt dig inspireras av konstnärsparet Karin och Carl Larssons sätt att förhålla sig till och uttrycka sin kreativitet på gården Lilla Hyttnäs i Dalarna, via boken Ett hem som kom ut i början av maj.

Nästan exakt samtidigt som Elmia Garden släppte trenderna för år 2024 så kom också boken Ett hem ut (Bookmark förlag). I den får vi i bild och text ta del av historien om Lilla Hyttnäs - Karin och Carl Larssons hem i Dalarna, som sedan mitten av 1940 talet fungerat som museum öppet för allmänheteten.

I vårt trendtema Northen Garden har vi tagit upp de båda konstnärerna, deras hem och sätt att leva som stilbildande för kommande säsong när det gäller såväl färger som material och formspråk. Det var runt det förra sekelskiftet som de var aktiva men nu känns de mer aktuella än någonsin.

I boken är det stylisten och inredaren Elsa Billgren som har fått möjligheten att levandegöra gården och parets hem på sitt vis. Målet har varit att inspirera oss att ta ut svängarna, framför allt när det gäller inredning. Elsa fick botanisera i gårdens skåp för att med hjälp av sparade föremål fylla hemmet med levande blommor, vackra dukningar och riktig mat på hemmets porslin, allt för att skapa känslan av hur konstnärsparet kan ha levt med sina barn.

Lilla Hyttnäs var från början en lite stuga som Karin och Carl fick av Karins far när de flyttade hem till Sverige efter ett antal år utomlands. Stugan kom att bli deras konstprojekt där de tog ut de kreativa svängarna både färgmässigt och stilmässigt. Hemmet var också en plats för umgänge och ett livligt familjeliv vilket återspeglas i Carls målningar. Man skulle kunna kalla dem för Sveriges första influencers, fast för deras del var det i måleriet de visade upp sig och familjen.

För den som vill fördjupa sig i Karin och Carl Larssons liv är boken ett lustfylld källa till inspiration, framför allt för förhållningssättet till hur såväl inredning som trädgård kan gestaltas, utan pekpinnar och måsten. På ett helt uppslag är kulörerna som använts på gården representerade, många av den stämmer överens med färgskalan vi tagit fram till trendtema Norhen garden fast i ett något blekare uttryck. Boken skapar också en längtan till att besöka platsen i verkligheten. Kanske får det bli en tur till Falun i sommar.

 

Här kan du läsa mer om Karin och Carl Larsson samt beställa boken. 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik