Odlad kunskap kan få dig att blomstra i Sverige

Odlad kunskap kan få dig att blomstra i Sverige
Vill du förkovra dig i blomsterodling och skapande med blommor, då kan en Slow Flower-utbildning vara något för dig. Slow Flower-odlaren Paulina Alesand som är en av initiativtagarna till Blomsterodlarnas diplomutbildning berättar.

Närodlade snittblommor i säsong med hög hantverksgrad och fokus på hållbarhet. Så skulle man kort kunna beskriva Slow Flower-rörelsen. Målet är koppla ihop den som odlat, skördat och bundit blommorna med konsumenterna.

Den som vill fördjupa sig i det här sättet att odla, skörda och skapa med blommor kan gå utbildningen som föreningen Blomsterodlarna startat. Elmia Garden har ställt några frågor till Paulina Alesand - själv Slow Flower-odlare och en av dem som tagit initiativet till utbildningen.

Varför ska man gå utbildningen?

- Vårt utbildningsmaterial är unikt här i Sverige.  I vår utbildningsplattform finns mer än 100 filmer där vi delar med oss av våra erfarenheter inom odling, floristik och företagande. Men det våra deltagare är allra mest nöjda med är vårt sätt att dela med oss, bjuda på våra resor, bjuda in till ett tryggt rum där det blir så mycket mer än en utbildning. Vi skapar minnen för livet och våra deltagare får med sig mycket kunskap och tankar.  

Av vilken anledning startade ni utbildningen?

-Vår utbildning är något som vi själva skulle velat haft när vi startade upp våra företag inom Slow Flowers. Vi vill skapa genvägar så att deltagarna kan komma framåt fortare och därmed kunna skapa det företag eller den odling som de drömmer om. 

Vilka är ni som startat utbildningen?

-Vi är tre utbildningsledare med olika erfarenheter och olika kompetens. Det innebär att vi gemensamt kan bidra med olika perspektiv och erfarenheter inom företagande, nätverk, odling, floristik, samarbetsmöjligheter, kreativt skapande, foto, marknadsföring, ekonomi. 

Vad får man med sig efter avslut?

-Man får med sig ett nytt självförtroende i att man kan företagande med allt vad det innebär i form av nätverk, odling, floristik och att se samarbetsmöjligheter. Dessutom blir det kreativt skapande i form av foto tillsammans med marknadsföring och ekonomi. Allt samman resulterar i en stadig grund att stå på rent kunskapsmässigt. Målet är att man direkt efter utbildningen ska kunna omvandla kunskapen till kompetens för att nå dit man vill komma. Vi finns här för att stötta den som går vår utbildning på bästa sätt under deras resa.

Det finns två varianter av den här utbildningen, en av dem är helt digital. Anmälan för nästa års utbildning har redan öppnat och all information finns på Blomsterodlarnas hemsida.

Foto: Blomsterodlarna

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik