Vild och vacker – underskatta aldrig mer rosornas svarta får - Vildrosen

Vild och vacker – underskatta aldrig mer rosornas svarta får - Vildrosen
“Sometimes it snows in April” som Prince så poetiskt sjöng i låten med samma namn från albumet Parade. Den där aprilsnön fick vi minsann smaka på häromdagen. Men vi misströstar inte, för det kommer garanterat en vår. Till dess tänker vi drömma oss bort och djupdyka in i rosornas värld.

Utforskat rosor är precis vad trädgårdsformgivare Marika Delin har gjort. Men det är inte i vilka rosor som helst som hon delar med sig sin kunskap om. De vilda rosorna är det hon fokuserat på i sin senast bok. ”Vildare rosor”. (Natur & Kultur.)

Marika Delin är även författare till böcker "Min skogsträdgård – silande ljus och vandrande skugga", som kom ut för något år sedan.

I den nya boken tar hon oss med på en upptäcktsresa bland världens vildare rosor. I boken presenteras ett 40-tal olika vildrosor i text, illustrerade med vackra bilder tagna av fotografen Karin Björkquist.

Du kommer att lära dig om odling, plantering och beskärning. Dessutom får du tips på över 20 olika växter som trivs bra tillsammans med rosorna, vilket ger dig inspiration till att skapa en blomstrande trädgårdsmiljö med vildrosor i fokus.

Därför älskar vi vildrosor

Rosor har länge varit en favorit bland trädgårdsentusiaster för sin skönhet, mångfald och doft. Men bland de många sorter som finns, är det några som är särskilt lätta att odla samtidigt som de är friska och vackra med sina enkla blommor och lysande nypon. Vildrosorna älskas inte bara av pollinatörer, de håller även rådjuren borta med sina taggar. Här är två alternativ att utforska och odla i din trädgård:

  1. Muminrosen: En av de mest fascinerande vildrosorna är muminrosen, som kännetecknas av sin intensivt röda färg. Denna ros är inte bara vacker att se på utan också enkel att odla och kräver minimalt underhåll. Dess enkla blommor lockar till sig bin och fjärilar, vilket gör den till ett utmärkt val för en pollinatörvänlig trädgård.
  2. Vingrosen: En annan imponerande vildros är vingrosen, som utmärker sig med sina spektakulära taggar längs stjälkarna. Denna ros är inte bara vacker utan också extremt härdig och kan odlas över hela landet. Dess dekorativa taggar avskräcker inte bara rådjur utan också andra djur som kan åsamka skador i trädgården, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som gärna undviker alltför mycket underhåll i trädgården.

Oavsett om du redan är en erfaren trädgårdsmästare eller bara börjat utforska trädgårdsodling, är vildrosorna ett utmärkt val för att lägga till skönhet och enkelhet i din trädgård. Med deras förtjusande blommor, lysande nypon och härdiga egenskaper är de ett värdefullt tillskott till vilken trädgård som helst. Så ge dig ut och utforska dessa fantastiska växter och låt din trädgård blomstra av enkel och lättskött skönhet.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik