Paradisets frukter - vilka fruktträd ska jag plantera i trädgården?

Paradisets frukter - vilka fruktträd ska jag plantera i trädgården?
Fruktträden kan vara trädgårdens främsta tillgång. Här är några fruktträd väl värda att plantera i trädgården.

Trädgården är en kultiverad form av natur och målet för många är att skapa sitt eget lilla paradis på jorden. Det säger sig självt att den här platsen bör innehålla frukter att njuta av. Dessutom bidrar alla träd med struktur och rumslighet till din trädgård. Trädkronorna bidrar också med tak utomhus. Vi vill uppmuntra till att kombinera nytta med nöje och plantera ett fruktträd i trädgården. På det sättet lockar u inte bara pollinerare till ditt gröna rum, du kommer också att kunna skörda vitaminrik hemodlad frukt att äta färsk eller förädla till sylt, mos, saft eller vin, för att ge några exempel.

Här är några olika fruktträd som är väl värda att satsa på:

Äppelträd

Om du bara ska välja ett träd så är det äpple du ska satsa. De är vackra under hela säsongen, från tidig vår med den ljuvliga blomningen till skördetiden på hösten. Får de bli gamla och knotiga bidrar de med skiulptural skönhet även under vintern. Det svåraste kan vara att välja sort. Om du skulle ha svårt att välja kan du alltid satsa på ett så kallat familjeträd. På ett sådant har flera olika sorter ympats in. Du kan alltså skörda flera olika sorters äpplen från ett och samma träd. Det viktigaste är dock att välja grundstam eftersom det påverkar äpplenas storlek och härdighet.

frederick-wallace-GURQQKvTip0-unsplash_besk.jpg

james-beheshti-q5UsiZcJKlc-unsplash_besk.jpg

Körsbärsträd

För många är ett körsbärsträd ett måsta i trädgården eftersom både det blommande och det frukttyngda trädet bidrar med skönhet till trädgården. Det man ska tänka på är att välja lämplig sort. Det ska vara härdigt där du bor och vara anpassat efter hur du tänkt använda bären. Vill du kunna äta dem direkt så är det sötkörsbär du ska satsa på men om det är saft, sylt eller vin du i första hand vill göra av bären så är det surkörsbär du ska satsa på.

kristjan-kotar-Z_VKeB4zqAo-unsplash_besk.jpg

Päronträd

Det vilar något ädelt över päronträden. Träslaget är hårt och har genom tiderna används till konsthantverk, finsnickerier, möbler och musikinstrument. Vi hade med päronträdet i temat Jorden vi ärvde som tillhör 2022 års trender.  Det här fruktträdet är också en speciell syn i trädgården med sina blanka blad, särskilt de sorter som ger stora päron. Vill du addera en spektakulär känsla till trädgården så ska du satsa på ett spaljéträd och plantera det mot en mur eller en husvägg av något slag. Välj gärna två sorter om du vill kunna skörda frukt under en lång period. Päron är också självsterila. Plantera därför sorter som pollinerar varandra.

dan-gold-hXaHghBkEMQ-unsplash_1920x1080.jpg

Kvitten

Det här är ett fruktträd som har ökat i popularitet de senaste åren. Vi har med kvitten i trendtemat Green Garden för kommande säsong. Vill du satsa på att plantera ett kvittenträd i din trädgård så ska du satsa på äkta kvitten. Nackdelen är att det bara är härdigt till växtzoon 2 ungefär. Det har inte särskilt stora anspråk men blir i gengäld inte särskilt stort. Frukterna är däremot stora och liknar päron. De bidrar med underbar doft men behöver kokas föra att du ska kunna njuta av fukten. De ska plockas innan kylan kommer varpå de ska ligga och eftermogna. Därefter går et att koka marmelad eller gelé.

Green Garden_kvitten.jpg

Plommon

Det här är en ljuvlig frukt som blommar tidigt på våren och lockar till sig mängder av pollinerare till trädgården. Även det här är en frukt som du vinner på att plantera två sorter av om du vill ha en riklig skörd. När de mognar i augusti kan du plocka frukter och äta direkt. Många väljer att koka kompott och marmelad av plommonskörden. Upp till zon 4 trivs de här träden men väljer du ett spaljéträd så kan det gå att odla trädet i en högre växtzon.

Plommon-egt.jpg

Foto: Helena Kaasik, Unsplash.

https://magasinethem.se/frukttrad-for-tradgarden/

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik