Naturpooler: Nu byter vi den turkosblå fyrkanten till en sjöliknade pool

Naturpooler: Nu byter vi den turkosblå fyrkanten till en sjöliknade pool
Intresset för naturpooler växer stadigt, och på Elmia Garden Trends ser vi att det är en trend som bara kommer att öka framöver. Men vad är egentligen en naturpool? Vi har pratat med Stig Göransson från företaget Granskattehults, som har över 25 års erfarenhet av att anlägga dammar och naturpooler i trädgårdar. Här delar vi med oss av hans insikter och passion för dessa ekologiska och estetiskt tilltalande vattenmiljöer.

Vad är en naturpool?

En naturpool är en pool med växter som smälter in naturligt i trädgårdsmiljön. Till skillnad från traditionella pooler, som ofta använder kemikalier för att hålla vattnet rent, använder naturpooler biologisk rening. Detta innebär att vattnet är fritt från kemikalier. I stället renas naturpoolen genom naturliga processer, liknande hur en sjö fungerar. Stig Göransson från Granskattehults dammtrivsel förklarar att vattnet i en naturpool mer liknar sjövatten än det turkosblå vattnet man ser i vanliga pooler.

Stigs intresse för naturpooler sprang ur hans allmänna intresse för vatten:

- Jag har alltid fascinerats av vatten och de möjligheter det ger för att skapa vackra och hållbara miljöer, säger han.

Han påpekar också att intresset för naturpooler ökar, särskilt bland människor som gillar att bygga och anlägga sina egna trädgårdar, samt de som har en förkärlek för vatten och naturliga miljöer.

- Att bygga en naturpool skiljer sig inte mycket från att bygga en vanlig pool, enligt Stig. 

-Friheten är lite större med de naturliga poolerna och man kan nästan göra vad som helst med lite kunskap och pengar, tillägger han.

Anläggning av naturpool

Man kan välja att gjuta poolen i betong eller använda en duk, och det behövs ett filtreringssystem för att hålla vattnet rent. Stig brukar pumpa vattnet genom växter och grus, vilket naturligt renar det. En annan metod är att syresätta vattnet genom att hålla det i rörelse, vilket engelsmannen David Pagen Butler har gjort sig känd för.

Fördelar med naturpool

Naturpooler har många fördelar. De är inte bara vackra, som ett smycke i trädgården, utan också lättskötta om de anläggs på rätt sätt. Vattnet renas biologiskt utan kemikalier, vilket minimerar underhållsarbetet. Dessutom lockar naturpooler till sig en mängd olika djur, vilket berikar den ekologiska mångfalden i trädgården.

Myggor och Underhåll

En vanlig oro är att naturpooler kan bli hem för myggor, men Stig försäkrar att detta inte är ett problem.

- När vattnet är i rörelse, vilket det är i den här typen av pooler, trivs inte mygglarver, säger han.

Naturpooler är mycket anpassningsbara och kan designas för att se ut som en traditionell pool eller en naturlig damm, komplett med växter och stenar. De är också mer miljövänliga eftersom de inte kräver kemikalier som kan skada miljön. Dessutom kan de utrustas med värmeväxlare, vilket gör det möjligt att njuta av varmt vatten även under kyligare månader. Det är också enkelt att hålla poolens väggar fria från biofilm med hjälp av en poolrobot.

En Ekologisk Oas

Naturpooler erbjuder en badupplevelse i harmoni med naturen. Växterna bidrar med en fantastisk estetik till landskapet, och frånvaron av klor gör att du kan simma utan irritation i ögon och sveda i hud.

Oavsett om du vill ha en plats för avkoppling eller en naturlig lekplats för barnen, är naturpooler ett utmärkt val. Det finns det endast fördelar med naturpooler om man gör rätt från början. Jag upplever att intresset för dem fortsätter att öka, säger Stig Göransson.

Foto: David Pagan Butler, Granskattehults och Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik