Pelargoner så som du aldrig tidigare sett dem - Kreativa sätt att använda perlargoner

Pelargoner så som du aldrig tidigare sett dem - Kreativa sätt att använda perlargoner
Pelargonen är så mycket mer än en vanlig krukväxt. Dr fantastiska blommorna är även användbara som snittblommor. Vi tipsar om hur du kan användande dem på olika sätt.

Det är en av våra mest älskade krukväxter. Under sommaren förgyller också pelargonerna tillvaron med riklig blomning i en mängd olika färger och former. De föredrar ljus placering men de kan även trivas om de placeras inne i ett rum, bara de ha tillgång till ett fönster.  Om du vill ha rikligt med blommor ska du dock placera dem både ljust och varmt, i ett inglasat uterum trivs de fantastiskt bra.

 

Det är just blommorna vi vill lyfta den här gången eftersom det även går utmärkt att klippa av dem och sätta dem i vas. Om du har några pelargoner som levererar rikligt med blommor så har vi några förslag på hur du kan använda dem.

 

1. Fokus på blommorna får du genom att klippa av stjälkar och stoppa ner dom i vaser med bara lite vatten i botten. Det blir nästan lite laboratoriekänsla över ett sådant arrangemang. Vackert är det också.

2023_Geraniums_2000_Coastal_Peace_Garden_45.jpg

 

2. Så här tjusigt kan de bli om du placerar pelargonblommor i olika färg i smala vaser.

2023_Geraniums_2000_Coastal_Peace_Garden_26.jpg

 

3. En idé är att dekorera med pelargonblommor när du arrangerar en trädgårdsfest till exempel. Använd syltburkar i glas som du virar ståltråd runt så att det går att häng upp på lämplig plats i trädgården. Fyll på med vatten i burken och sätt i pelargonstjälkar klippta i lämplig höjd. Här har ett staket blivit fint. På ett liknande sätt kan du skapa ett välkomnande arrangemang på en grind eller vid en ytterdörr.

2023_Geraniums_4000_Warm_Country_Chic_10.jpg

 

4. Trio i pelargondekorationer. Korta eller långa stjälkar spelar ingen roll, pelargonblommorna blir lika vackra i en låg vas som i en hög. Det gäller bara att anpassa vasens storlek. Fint är det också att binda en karans av blommorna och hänga på ytterdörren till exempel. Om du hänger den utomhus håller blommorna sig fina längre.

Egt-pelsargoner.jpg

 

5. Blanda gärna pelargonblommor med andra sommarblommor i vasen. Några exempel på vackra vaskompisar är rosenskära, sömntuta, salvia, pensé, lejongap och dahlia.

IMG_8826.jpg

Fotocred:  Blomsterfrämjandet/ Ulrika Grönlund/Pelargoniumforeurope och Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik