Trädgårdsmästarens glöggfest - skapa julig trädgårdskänsla inomhus

Trädgårdsmästarens glöggfest - skapa julig trädgårdskänsla inomhus
Snart är det och advent vilket för många är ett tillfälle att samla vänner och familj till en enklare fest. I det här inlägget vill vi inspirera dig att skap en grön trädgårdkänsla som inramning för tillställningen.

Egentligen är det en fantastisk idé att hålla glöggfest i trädgården. Men det kan vara svårt att få det att kännas trivsamt utomhus just nu. Det går dock att låta trädgården flytta inomhus så att gästerna genast får känslan av att det är en trädgårdsmästares bostad de stiger in i. Här är några tips på dryck, tilltugg och dekorationer som kan göra din fest extra grön och skön utan att julkänslan försvinner.

Dryck:

  1. Traditionell glögg: Servera både varm och kall glögg i olika smaker, som äpple, apelsin eller klassisk kryddig glögg. Du kan också erbjuda ett alkoholfritt alternativ för de som inte dricker alkohol.
  2. Varm äppeldryck: Gör en härlig äppeldryck med kryddor som kanel och nejlika för att ge den extra värme och smak. Spetsa med Calvados för den som önskar.
  3. Alkoholfria alternativ: För de som inte dricker alkohol, överväg att servera varm choklad, äppelmust eller fruktiga mocktails med julens smaker.

Tilltugg:

Välj ett eller flera av alternativen. Det positiva med glöggfester är att det är en rätt okomplicerad fest där målet är att hinna träffa alla som man tycker om innan julhelgen. Bjud hellre på något litet än ingenting alls.

  • Pepparkakor - hembakta eller köpta. För den som har tidsbrist kan skurna pepparkakor vara ett alternativ.
  • Ostbricka: Skapa en vacker ostbricka med olika sorters ostar, torkad frukt och nötter. Blåmögelost är en klassiker som passar bra till de kryddiga pepparkakorna. Men de klassiska svenska sorterna brukar också gå hem
  • Småplock: Förbered småplock som oliver, inlagda grönsaker, chips eller nötter för enkelt och lättillgängligt tilltugg.

 

Dukningstips och dekorationer:

  1. Rustik dukning: Använd naturliga material som linne, jute eller brunt kraftpapper som bas för det dukade bordet. Komplettera med trädetaljer som stora träfat eller korgar för att ge en rustik och naturlig känsla. Duka med keramik, antingen som buffé med fat på hög och bestick i buntar eller klassisk dukning för sittande gäster. Antalet inbjudna avgör valet.
  2. Skapa en mysig atmosfär genom att placera ut värmeljus i lyktor av olika slag och ljusslingor runt omkring trädgården eller längs med borden. Har du möjlighet att göra upp eld, inomhus eller i eldfat utomhus så får du varm julstämning snabbt.
  3. Dekorera med vackra blommor och gröna växter för att ge en fräsch och levande känsla. Du kan använda blommor som hyacinter, julrosor eller amaryllis. Kvistar av järnek, en och tall brukar det finnas att köpa i handeln så här års. De gröna kvistarna ger lagom mycket julkänsla samtidigt som de ger den rätta trädgårdskänslan som eftersträvas när trädgårdsmästaren bjuder in till glöggfest. Glöm inte heller bort kryddväxterna såsom rosmarin, timjan och lagerblad. De hjälper till att skapa rätt stämning samtidigt som de sprider en god doft inomhus.
  4. Frukter av olika slag är både dekorativa samtidigt som de blir en del av bjudmaten. Fikon – färska eller torkade och röda äpplen tillsammans med klementiner är några alternativ.

Kom ihåg att anpassa din glöggfest efter den stil som passar din smak och plånbok. Det viktigaste är att skapa en trevlig och inbjudande atmosfär där gästerna kan njuta av god dryck, kärleksfullt utvalda tilltugg och trevligt sällskap.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik