Trender för trädgårdsbranschen

Elmia Garden presenterar tre tydliga trender för trädgårdsbranschen 2025; Hälsokraft, Trädgårdsfest och Höstglöd. Trenderna har tillhörande, växtförslag, färgval, materialguide och inspirationsbilder. Våra trädgårdstrender har tre inriktningar, en hälsosam, en festlig och en med inriktning på den eviga sommaren.

I Hälsokraft skapas trädgårdar som inte bara är vackra att se på, de ska också främja välmående för alla som vistas i det gröna rummet. Harmoni, hälsa och hållbarhet präglar trenden.

Trädgårdsfest handlar om glädje, lek och om att på olika sätt mötas och umgås under bar himmel. Med blommiga inslag och en färgskala i mjuka pasteller skapas en festlig atmosfär som andas sommar och gemenskap.

Höstglöd är trenden som omfamnar skönheten och mångfalden i naturen under alla årstider, men särskilt under den kallare delen av året. Vi ser varma mustiga färger, blommande perenner, intressanta bladverk och 1970-talets bohemiska estetik.


Elmia Garden Trends 2025

Trendexperterna.jpg

Trendexperterna

Elmia Garden Trends är framtaget tillsammans med Jan Rundgren, designer och trendexpert, Malin Hidesäter, projektledare och kreatör, samt Helena Kaasik, journalist och fotograf. Alla tre har en gedigen bakgrund inom trädgårdsbranschen och lång erfarenhet av trendarbete. På mässan bygger experterna upp trendytor där Elmia Garden Trends gestaltas i fysisk form.

Arbeta med trenderna på ditt sätt
Vi ser på trender som rörelser. Vi alla är bärare av dem och kan välja hur vi ska hantera dem. Antingen tittar vi på dem lite på avstånd eller så går vi hela vägen och stödjer oss mot dem helt och hållet i olika projekt. De flesta plockar troligen ut delar av dem. Det kan vara en färgskala som tilltalar eller en växt som passar i ett tema eller på en särskild plats. Hur du än väljer att arbeta med materialet så hoppas vi att du ska hitta något som väcker din kreativitet och lusten att börja odla.

Blommor och Kaffe, en perfekt kombinaton hos Petit Marché
12 juli 2024
På Karlavägen, strax intill Humlegården i Stockholm, hittar man en liten pärla som kombinerar två av livets största njutningar – blommor och kaffe. Petit Marche, som drivs av Lena Afonso och Neta Brandin, har blivit en populär destination för både blomsterälskare och kaffefantaster – och för infl...
Lyckas med Daglilja, Lilja Iris & Gladiolus i trädgården
5 juli 2024
Att odla sommarblommande knölväxter är inte bara ett sätt att försköna din trädgård utan även ett sätt att skapa vackra buketter och arrangemang. Deras långa blomningstid gör dem till ett flexibelt och tacksamt val för trädgårdsentusiaster och florister.
Naturpooler: Nu byter vi den turkosblå fyrkanten till en sjöliknade pool
28 juni 2024
Intresset för naturpooler växer stadigt, och på Elmia Garden Trends ser vi att det är en trend som bara kommer att öka framöver. Men vad är egentligen en naturpool? Vi har pratat med Stig Göransson från företaget Granskattehults, som har över 25 års erfarenhet av att anlägga dammar och naturpoole...
Fira midsommar med stil, skapa en magisk midsommarkrans enligt Elmia Garden Trends
20 juni 2024
Midsommar är en av årets mest efterlängtade högtider, där vi firar den gröna, frodiga sommaren med traditioner som för oss närmare naturen. En av de mest älskade traditionerna är att binda och bära en midsommarkrans av blommor. Men varför gör vi det egentligen?
Vad är "Tusen Trädgårdar"?
14 juni 2024
Trädgårdsentusiaster, markera den 30 juni i era kalendrar. Då äger Tusen Trädgårdar, Sveriges största trädgårdsvisning, rum. Detta evenemang, som bara varar en dag, öppnar portarna till mängder av trädgårdar över hela landet. Det är ett tillfälle för alla att inspireras, dela kunskap och fira odl...
Hampa: En allsidig växt för framtidens trädgårds- och byggindustri
7 juni 2024
Hampa är en mångsidig växt som erbjuder stora fördelar både inom trädgårdsodling och byggindustri. Med sina hållbara och miljövänliga egenskaper har den här växten potential att bli en viktig komponent i framtidens hållbara lösningar. Genom att integrera hampa i våra trädgårdar och byggprojekt ka...