Trender för trädgårdsbranschen

Elmia Garden presenterar tre tydliga trender för trädgårdsbranschen; Green Garden, Northern Garden och Dream Garden. Trenderna har tillhörande växtförslag, färgval, material och inspirationsbilder. Våra trädgårdstrender har tre inriktningar, en nordeuropeisk en drömsk och en grön.

I den nordeuropeiska - Northern Garden - tittar vi mycket på vårt kulturarv samtidigt som vi vurmar för mångfald i trädgården.

I den gröna trädgården - Green Garden - hittar vi lugnet och harmonin. Såväl färger som växter är gröna medan materialen drar åt det naturliga hållet med mycket struktur och taktilitet. Växterna är uppstammande och formklippta och nu sätter vi även tallen i kruka.

Drömträdgården - Dream Garden - existerar inte bara som bild i våra huvuden, nej den finns på riktigt som spegling av vår personlighet. Med hjälp av luftiga material, fantasifulla former och pastelltoner skapar vi våra drömmars trädgård.

Elmia Garden Trends 2024

Trendexperterna.jpg

Trendexperterna

Elmia Garden Trends är framtaget tillsammans med Jan Rundgren, designer och trendexpert, Malin Hidesäter, projektledare och kreatör, samt Helena Kaasik, journalist och fotograf. Alla tre har en gedigen bakgrund inom trädgårdsbranschen och lång erfarenhet av trendarbete. På mässan bygger experterna upp trendytor där Elmia Garden Trends gestaltas i fysisk form.

Arbeta med trenderna på ditt sätt
Vi ser på trender som rörelser. Vi alla är bärare av dem och kan välja hur vi ska hantera dem. Antingen tittar vi på dem lite på avstånd eller så går vi hela vägen och stödjer oss mot dem helt och hållet i olika projekt. De flesta plockar troligen ut delar av dem. Det kan vara en färgskala som tilltalar eller en växt som passar i ett tema eller på en särskild plats. Hur du än väljer att arbeta med materialet så hoppas vi att du ska hitta något som väcker din kreativitet och lusten att börja odla.

Årets sommarblomma 2023 är en klättrande favorit
9 jun 2023
Den sammetsögda förföriska klättraren, svartöga eller Thunbergia alata är årets sommarblomma. Utmärkelsen får den för sina mångfunktionella egenskaper. Den kan användas som en klättrande avgränsare men det går också att plantera den i en ampel och på det sättet skapa en hängande trädgård.
Låt det regna i blått - Så lyckas du med blåregn i trädgården
1 jun 2023
När blåregnet blommar vill vi vara lediga för att inte missa blomningen. Det finns nog inget mer spektakulärt än att få se de blå blomklasarna slå ut, ibland på bar kvist. Så får du det blå underverket att trivas i trädgården.
Boktips: "Ett hem" - inspireras av Karin och Carl Larsson
26 maj 2023
Låt dig inspireras av konstnärsparet Karin och Carl Larssons sätt att förhålla sig till och uttrycka sin kreativitet på gården Lilla Hyttnäs i Dalarna, via boken Ett hem som kom ut i början av maj.
Höjdpunkter i Elmia Garden Trends 2024
17 maj 2023
Nu är trenderna för år 2024 lanserade här på Elmia Garden Trends. Vi har arbetat med tre olika teman även i år. En av dem är grön, en annan nordisk och nostalgisk medan den tredje är drömmigt romantisk. Använd dem i sin helhet om du vill eller plocka ut detaljer, exempelvis en färgskala eller någ...
Låt det blomma i något blått - lista över blommande blå växter
12 maj 2023
Himmel, vatten, frihet och lugn, de flesta har något att säga om den blå kulören. Ursprungligen utvanns blått från ett urgammalt färgpigment som var dyrbart och exklusivt. I trädgården är de blå blommorna en klassiker och nu ser vi fram emot att få se mer blått i trädgården.
Odla smart och spara pengar
5 maj 2023
Att odla smart och ekonomiskt kan vara en rolig utmaning. I dag bjuder vi på våra bästa tips för hur du odlar med liten plånbok, idéer som är användbara även när ekonomin blomstrar.