Trender för trädgårdsbranschen

Elmia Garden presenterar tre tydliga trender för trädgårdsbranschen 2025; Hälsokraft, Trädgårdsfest och Höstglöd. Trenderna har tillhörande, växtförslag, färgval, materialguide och inspirationsbilder. Våra trädgårdstrender har tre inriktningar, en hälsosam, en festlig och en med inriktning på den eviga sommaren.

I Hälsokraft skapas trädgårdar som inte bara är vackra att se på, de ska också främja välmående för alla som vistas i det gröna rummet. Harmoni, hälsa och hållbarhet präglar trenden.

Trädgårdsfest handlar om glädje, lek och om att på olika sätt mötas och umgås under bar himmel. Med blommiga inslag och en färgskala i mjuka pasteller skapas en festlig atmosfär som andas sommar och gemenskap.

Höstglöd är trenden som omfamnar skönheten och mångfalden i naturen under alla årstider, men särskilt under den kallare delen av året. Vi ser varma mustiga färger, blommande perenner, intressanta bladverk och 1970-talets bohemiska estetik.


Elmia Garden Trends 2025

Trendexperterna.jpg

Trendexperterna

Elmia Garden Trends är framtaget tillsammans med Jan Rundgren, designer och trendexpert, Malin Hidesäter, projektledare och kreatör, samt Helena Kaasik, journalist och fotograf. Alla tre har en gedigen bakgrund inom trädgårdsbranschen och lång erfarenhet av trendarbete. På mässan bygger experterna upp trendytor där Elmia Garden Trends gestaltas i fysisk form.

Arbeta med trenderna på ditt sätt
Vi ser på trender som rörelser. Vi alla är bärare av dem och kan välja hur vi ska hantera dem. Antingen tittar vi på dem lite på avstånd eller så går vi hela vägen och stödjer oss mot dem helt och hållet i olika projekt. De flesta plockar troligen ut delar av dem. Det kan vara en färgskala som tilltalar eller en växt som passar i ett tema eller på en särskild plats. Hur du än väljer att arbeta med materialet så hoppas vi att du ska hitta något som väcker din kreativitet och lusten att börja odla.

Så skapar du din egen Örtagård – En grön plats för alla sinnen
17 maj 2024
Örtagården har alltid fascinerat oss människor och de här växterna har spelat en viktig roll historiskt sett. Idag är det framför allt som krydda och dekoration som vi använder örterna men de hälsobringande egenskaperna blir allt viktigare. Här är en introduktion till örtagårdens växter som vi ha...
Gröna oaser i torkans tid – Chelsea Flower Show visar vägen
10 maj 2024
Återvunnet badvatten, regnvatten och smart plantering kan rädda våra trädgårdar om det blir som det förutspås – allt torrare somrar. Brittiska mässan Chelsea Flower Show visar vägen på årets trädgårdsutställning.
Säsong för ranunkelns bevingade kusin
3 maj 2024
Den är något av en botanisk juvel som förtrollar med sina dunlika vita kronblad och subtila skönhet. Fjärilsranunkeln ser vi överallt just nu. Det är inte så konstigt då den förutom att vara en tillgång i olika blomsterarrangemang också är en verklig hållbar snittblomma. Bäst av allt är att det g...
Så skapar du en väldoftande balkong
26 apr. 2024
Att skapa en doftande oas på din terrass eller balkong är inte bara en fröjd för dina sinnen, utan också ett sätt att skapa en avkopplande och vacker miljö att njuta av under sommarmånaderna. Så låt doften vara din guide när du skapar din lilla gröna oas.
Så får du fikonträdet att trivas i hemmet
19 apr. 2024
Fikonträdet är en fantastisk växt med en rik historia och många praktiska användningsområden. Oavsett om det är i trädgården, köket eller kulturen, fortsätter fikonträdet att berika våra liv på olika sätt. Numera ser vi den här växten även inomhus. Elmia Garden vädrar en trend!
Dream garden möter vårens ljuva växtnyheter – skapa harmoni med färg
12 apr. 2024
Vi har plockat ut några växtnyheter som kommer i vår, och passat ihop dem med färgskalan i Dream Garden. Tanken är att ge idéer om hur växter kan exponeras. Här visar vi nyheter men det är också ett sätt att förnya ett redan befintligt sortiment.