Små skatter, stora statements - och all grönska däremellan. Vi utforskar 2024 års växttrender

Små skatter, stora statements - och all grönska däremellan. Vi utforskar 2024 års växttrender
Nu mer än någonsin ser vi hur de gröna växterna inte bara läggs till som den sista touchen i inredningen, utan i stället blir själva hjärtat och själen i våra hem. Följ med oss när vi utforskar de senaste trenderna, nu är det de gröna inomhusväxterna som är i rampljuset.

Växter med Intressanta Bladverk

Växter med unika och fascinerade blad får uppmärksamhet som dekorativa inslag i inredningen av såväl trädgårdsentusiaster som inredningsproffs. Det gör hemmet intressant och sköts de på rätt sätt så kan de bli långvariga vänner som följer med länge.

Exempel på växter:

Gullranka, monstera, kalathea, haworthia, filodendron.

Skapa dramatik med ett fåtal stora växter

Stora växter kan verkligen förvandla ett rum och bli som riktiga statement i inredningen. De gröna giganterna blir inte bara gröna inslag i hemmet, de kan bli själva grundstommen i inredningen och själva basen för hur resten av hemmet ska utformas. Samtidigt skapar de en grön och naturlig känsla. Eftersom det inte krävs så många växter kan helhetsintrycket bli minimalistiskt.

Exempel på växter

 Palmer, så som förmakspalm och bergpalm, fikus som fiolfikus, Paraplyaralia.

Små växter och sticklingar

Foto: christine-lENhFCC2tGY-unsplash och sarah-dorweiler-x2Tmfd1-SgA-unsplash

Att ta sticklingar från sina favoritväxter är en trend som vi inte verkar vilja överge. Tvärt om, det är intresse som ökar i inflationstakt. Vi lär oss också mer och mer och det finns ingen ände på vilka växter som vi kan föröka med sticklingar. Dessutom är det ett sätt att föryngra en älskad växt som har drabbats av skadeangrepp eller som helt enkelt bara blivit för gammal. Samtidigt går det att skapa dekorativa platser och hörn i hemmet med de små plantorna. Med små vackra krukor och brickor att förvara dem på blir sticklingssamlingarna ljuvliga blickfång i hemma. Vissa växter rotar sig bäst i vatten. Vackra små vaser på en bricka är lika fint som krukfaten.

Exempel på växter:

Pelargoner, rosmarin, lavendel, elefantöra, palettblad, gullranka, murgröna.

Lättskötta Växter

Under pandemin, när vi tillbringade mer tid hemma sjönk intresset för lättskötta växter. Men när vi nu börjat röra oss mer som vanligt igen skjuter efterfrågan på mer lättskött upp. Och visst, för den som vill njuta av växter inomhus med inte överväldigas av skötselkrav är lättskötta växter ett utmärkt alternativ. Många av de här växterna är dessutom väldigt dekorativa och rolig att arrangera i hemmet. Vissa klättrar med racerfart runt fönstren medan andra kan formas till stiliga små träd. Vissa hänger fint i ampel medan andra gör sig bäst i kruka på fönsterbräda.

Här är exempel på växter: Elefantöra, porslinsblomma, fredskalla, pelargon, svärmorstunga, paradisträd, gullranka, fönsterfikus, peperomia och parasollpilea.

 

Bilder: Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik