Höstknölar - sätt fart på höstens ljuvligaste blommor

Höstknölar - sätt fart på höstens ljuvligaste blommor
Den här årstidens skira blomning kommer utan särskild ansträngning, ur lök och knöl. Så här sätter du fart på höstens ljuvligaste blommor. Elmia Gardens Helena Kaasik berättar.

Vad gör man när inget annat blommar så där sprött och poetiskt vackert som blommor gör på våren? Det bästa är att spana efter knölarna som förgyller tillvaron nu, först inomhus och sedan i trädgården. Det handlar om två växter, dels tidlösan, dels höstcyklamen. Du hittar dem även bland växterna i trendtemat Hemlängtan.

Du har säkert lagt märke till dem som brukar finnas i handeln nu. De ser inte mycket ut för världen till en början. Tidlösan är en ganska stor lök med prassligt, ljusbrunt skal som brukar släppa från själva löken. Höstcyklamen är en knöl som mest likar en komocka men kikar man lite närmre så ser man de små blomämnena som sticker upp ur knölen.

Båda dessa blommor växer vilt i naturen, framför allt i länder runt Medelhavet. Jag har sett cyklamen blomma i de grekiska bergen. Det är helt fantastiskt att se de små späda blommorna spira i den steniga marken, nästan som om det skulle blomma på mars. Tidlösa upptäckte jag förra året i en villagräsmatta i södra Frankrike. Även det var en upplevelse för det var galet många som stack upp ur gräset. Fler och fler blev det också varje år berättade ägarna.

Här hemma är det nog världens mest lättskötta växt. Du lägger dem helt sonika på ditt vackraste fat och duschar då och då. Så småningom börjar det växa ur knölen. Tidlösan blommar med svagt rosa eller vita strutformade blommor som påminner om den klassiska krokusen. Det brukar gå ganska fort att få dem att blomma. Cyklamen kan ta lite längre tid på sig innan blommorna reser sig och slår ut, ibland flera månader.

När de har blommat över är det bara att sätta ner dem i marken. Normalt ska de blomma redan nästa säsong så här års, ända fram till november. Ibland kan de dock dröja en säsong ytterligare innan de sticker upp ur jorden, så ha tålamod.

 

Foto: Unsplash, Helena Kaasik

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik