Gåvor enligt trenden Grön Elegans

Gåvor enligt trenden Grön Elegans
Låt dig inspireras av våra nya trender när du väljer dina presenter i år. Här är några väl utvalda förlag med utgångspunkt från temat Grön Elegans som i stort står för kvalitet och eftertänksamhet.

När sköna maj går över till ljuvliga juni brukar det dugga tätt mellan tillfällena att ge bort en gåva. Vi har därför brutit ner våra nya trender och skapat kollage med presenttips. Först ut är trenden som vi kallar Grön Elegans. Den står för kvalitet och för att satsa på hållbarhet genom att investera i företeelser och föremål med lång livslängd. Om du känner någon som är selektiv och eftersam när det gäller de olika valen i livet så kan det vara i det här kollaget som du hittar något att ge bort.

  1. Blåregn är en klättrande växt som blommar med blå blomklasar antingen på bar kvist eller mot bakgrund av ett bladverk. När den blommar bidrar den med magi till platsen och det är svårt att inte bli förälskad i den här växten. Den kinesiska är den som blommar utan grönt bladverk men den är inte härdig längre upp än till zon två. Säkrare är det att satsa på en japansk dito, kanske till och med sorten Wisteria macrostachya ’Blue moon’ som är härdig ända upp till zon 4, kanske till och med 5.

  2. I skrivande stund pågår Chelsea Flower Show, den legendariska trädgårdsutställningen i London som likt många andra publika mässor och utställningar har haft uppehåll i ett par år. Men i år kunde den alltså genomföras och rapporterna därifrån duggar tätt. Bland annat har årets planta utsetts. I år blev det Semponium ’Destiny’, hos oss mer känd som taklök även om det här handlar om en korsning som är framodlad av den brittiska odlaren Surreal Succulents. Det är en riktigt snygg växt som inte setts så mycket hos oss den senaste tiden men vilken fin gåva det kan bli till någon som älskar växter. Just den här har en vackert mörkröd bladrosett och det speciella är att den behåller färgen bra året runt.

  3. Det gotländska företaget Ringvide har lanserat satsbord i björk som med en japansk teknik, är infärgade i bläck vilket resulterat i spännande färger och mönster som passar fint in i temat Grön Elegans. Sumi, som är bordens namn är också en lättplacerad möbel med en naturlig och lyxig känsla som kan leva länge i ett hem.

  4. Vasen Jubel som designern Hanna Wendelbo tagit fram för företaget Klong har vi tidigare skrivit om här på Trends. Den kan bli en fin gåva till någons som älskar att dekorera sitt hem med växter på snitt, hemodlade eller butiksinköpta.

  5. En annan japansk kvalitetsprodukt väl värd att uppmärksamma är lamporna från ljusdesignföretaget Ambientecs som nyligen lanserats här i Sverige. Just nu är det Malmö Porslin som har de exklusiva rättigheterna till de japanska lamporna som finns i ett par modeller och några olika utföranden. Det som utmärker lamporna är att de är sladdlösa och vattentäta vilket gör dem flexibla och kanske till och med användbara på en skyddad uteplats.

  6. Mille Notti som gjort sig kända för sina sängkläder i hög kvalitet har inlett ett samarbete med brittiska Morris & Co. I augusti släpps kollektionen och visst skulle det vara ljuvligt att sussa i sängkläder med organiskt mönster i sann Arts and Crafts-stil. Därför så är de så värda att vänta på.

  7. Det sparsmakade planteringskärlet i minimalistisk stil har Byarums bruk tagit fram i samarbete med designern Jesper Ståhl. Kolonn kallas kollektionen eftersom den är framtagen med inspirerad från antikens kolonner. De finns i olika storlekar och former.

  8. Framtiden är fossilfri även när det gäller vårt svenska stål. För att uppmärksamma det här materialet som en framtida svensk exportvara har företaget Hybrid i ett samarbete med SSAB, LKAB och Vattenfall i Oxelösund låtit tillverka en ljusstake designad av Lena Bergström. Statsminister Magdalena Andersson ska ha givit en till Finlands president Sauli Niinistö när de möttes i förra veckan tillsammans med USA:s president Joe Biden. Tipstack till Frida på Trendenseser.

 

Foto: Lena Bergström, Unsplash, Byarums bruk, Klong, Malmö Porslin, Mille Notti, Ringvide, Unsplash, Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik