Hur gör man nässelvatten? Gör egen växtgödning.

Hur gör man nässelvatten? Gör egen växtgödning.
Från förargligt ogräs till växt som är guld värd – ta vara på nässlorna under hela säsongen för att hålla både dig och dina växter friska och starka.

Nässlorna som vi använder i matlagningen på våren precis när de sticker upp ur marken är en näringsrik delikatess. Att de här växterna, med lite handpåläggning dessutom är det bästa du kan ge dina växter är ytterligare en anledning till att sluta se på dem som ett värdelöst ogräs.

Att det dessutom finns stora risker med att köpa ekologiska flytande gödningsmedel som säljs i handeln idag, eftersom det i flera produkter finns spår av växtgifter (pyralider) som leder till missbildade grödor gör att du kommer att flytta upp den här växten på en topplats bland favoriterna. Ett tips är att undvik flytande ekologisk näring tills att producenterna har fått koll på problemet. Tillverka i stället eget nässelvatten eller använda ekologisk gödsel i annan form.

 

Så gör du nässelvatten.

Nässelvatten luktar inte särskilt gott men med när du får resultatet av behandlingen blir det enklare att stå ut med lukten. Det ger ju så bra näring. Fyll en hink med nässlor, fyll upp med vatten och sätt på ett lock, låt stå i cirka en vecka, sila. Späd 1:10 med vatten innan det används som gödning

 

Foto: Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik