Trädgårdsbranschens fyra snackisar: Grönare storstäder och en svängig floriststudio

Trädgårdsbranschens fyra snackisar: Grönare storstäder och en svängig floriststudio
Trots att vintermånaderna har oss i sitt grepp är grönskan aldrig långt borta här på Elmia Garden Trends. Vi har spetsat öronen för att kunna uppfatta de senaste nyheterna i trädgårdsvärlden. Det här är vad vi noterat under de senaste veckorna.

Landskapsarkitekten

Den landskapsarkitekt som det pratas mest om ljust nu är belgaren Bas Smets som har fått uppdraget att åter- och nyskapa parken runt Notre-Dame i Paris. Den världskända katedralen brann ner i april år 2019 och håller som bäst på att renoveras. Bakom Notre-Dame de Paris låg en trädgård som invigdes första gången av påven Jean XXIII år 1844. Nu ska trädgården restaureras och faktiskt bli ännu större. Tanken är att även framsidan av Katedralen ska bli grönare.

I branschen betraktas Bas Smets som en visionär som brinner för att göra städer som Paris och Bryssel grönare – gärna med hjälp av träd, och samtidigt motståndskraftigare mot klimatförändringar. Men han värjer sig mot ordet grön. ”Det handlar inte bara om en färg, det handlar om logik”, säger han i tidningen L´Echo och berättar samtidigt hur staden är uppbyggd av en mängd olika mikroklimat. ”När man har lärt sig förstå stadens mikroklimat kommer man också kunna förstå hur de är besläktade mede naturen. Men när man tar in naturen i staden ändrar man också dess mikroklimat”.

Floristen

En floriststudio som det svänger rejält om just nu är September studio belägen i Sydney i Australien. Buketterna som skapas har ett vilt och spontant uttryck vilket förstärks av att filmerna där floristerna tycks slänga ihop arrangemanget i vasen, ackompanjerad av skön musik. Men alla som arbetar med snittblommor vet vilket arbete som krävs för att skapa ett arrangemang av den här kalibern. Det som också är spännande är den djärva blandningen av vilda blommor, orkidéer och odlade snittblommor. Kul är det också att se hur de använder kvistar med frukt, såsom apelsiner i buketterna. Instagramkontot är fullt av inspiration.

Printscreen från https://www.instagram.com/september___studio/

Växterna

Växter som det snackas om lite extra just nu är de som inte behöver så mycket vatten för att trivas. Träden kommer ha en central roll framöver, gärna sorter med små löv och som därför inte kräver så mycket vatten. Samtidigt bidrar de med svalka när temperaturen ökar. Framför allt i stora städer är det är det viktigt att få ner temperaturen så fort som möjligt.

Kaktusar är en annan växtgrupp som vi kommer att få se mer av framöver. Vi är många som inte helt odelat förtjust, minns de små kaktusarna som blev som samlarväxter i tonårsrummets fönsterbräda. De krävde nästan ingen skötsel och levde i all evighet. Vi hoppas på att det blir en uppdatering av de här kaktusarna så att de passar bättre in i vår tid, kanske i nya färger.

Grönsaken

Spenat är grönsaken som det talas varmast om just nu. Inte konstigt för spenat gror även i kallar temperaturer. Samtidigt växer den bäst under perioden då dagarna är korta. Det som förstärker populariteten av den här bladgrönsaken är dess hälsofrämjande egenskaper. Spenat är rik på vitaminer såsom vitamin C och B samt mineraler såsom selen, zink och magnesium, bland annat. Så här efter julhelgerna är spenaten perfekt valet för att komma tillbaka i form. Det är inte underligt att det är den här grönsaken som är på allas läppar just nu. Sara Bäckmo på Skillnadens är en av många trädgårdspersonligheter som vurmar för den här bladgrönsaken.

Foto: Unsplash, Helena Kaasik

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik