Nyheter

Elmia Garden går samtidigt som Elmia Park 2023
17 okt 2022
Elmia AB har nu beslutat att mässorna Elmia Garden och Elmia Park ska gå parallellt 2023. Elmia Garden får i samband med detta nya datum och kommer pågå under tre dagar: 26-28 september 2023
Vinnaren i Flower Grand Prix's debutantklass är korad
29 sep 2022
Under torsdagen hölls den andra delen av Flower Grand Prix. Debutantklassen i den prestigefyllda tävlingen avgjordes och vinnaren blev Louise Darvas från Fritz blommor.
En klosterbutk är årets trendbutik
29 sep 2022
Slottsmagnolian kammade hem priset som årets trendbutik. Rebecca och Annika Sten, som arbetat med trenden ”Lust & Längtan” kommer nu att få värdefulla råd av Nicklas Jensen som kan bidra till utveckling av verksamheten.
Generationsskifte på Larsviken
29 sep 2022
Katarina Persson är åttonde generationen odlare på Larsviken. Tillsammans med sina två syskon axlar nu den yngre generationen Persson rollen som företagsledare med målet att ta Larsviken in i framtiden.
Det lönsamma kundvarvet
29 sep 2022
Med hjälp av små justeringar kan kundens upplevelse i butiken förbättras. Därför har Elmia Garden i samarbete med Jeanette Eklund från Hasselfors garden byggt en butik. Målet är att inspirera olika verksamheter i branschen att förbättra kundernas upplevelse och därmed öka lönsamheten.
Snygga buketter till alla
29 sep 2022
Öst möter väst i Hanatabas fina sortiment av hjälpmedel för blomsterälskare. Fakirringen har blivit en succé i årets upplaga av Elmia Garden Flower Grand Prix.
Pot Olé är tillbaka.
29 sep 2022
Pot Ole är företaget som, tack vare färgstarke Olé Juul, lämnat ett stort tomrum i branschen. Därför är vi så glada över att företaget är tillbaka på Elmia Garden, men nu med dottern Helena vid rodret.
Årets perenn är korad
29 sep 2022
På Elmia Garden är det tradition att varje år kora en perenn växt som är extra odlingsvärd, så även i år. Tv-kände trädgårdsmästare John Taylor ansvarade för presentationen och i år var det den söta backsippans som blev utvald.
Tång - framtidens växtnäring
29 sep 2022
Idag är det många som med ljus och lykta söker efter organiska gödselmedel. Tång kan vara räddningen för framtidens odlare, både för professionella och hobbyodlare. Det tror åtminstone Rosita och Jacob Alhlstedt på Warbergs tångbruk som ställer ut på Elmia Garden för första gången.
Vinnaren i Flower Grand Prix är korad
29 sep 2022
Årets upplaga av Flower Grand Prix elit är över för i år och en värdig vinnare har korats. Lina Supstiks har tolkat trenden Färg & Flora bäst och kammar därför hem priset.
Syret JKPG ställer ut på Elmia Garden
20 sep 2022
En nyhet på årets mässa är att representanter från det kommunala projektet Syret JKPG ställer ut sina hantverk och produkter i en monter på mässan. Satsningen bidrar till att småskaliga kreatörer och hantverkare att få en fot in i branschen.
BoGrönt blir ”Sveriges Trädgårdsmästare”
16 sep 2022
Trädgårdsbutikskedjan BoGrönt, bestående av medlemmar i föreningen Svensk Trädgårdsfackhandel, byter under hösten namn till Sveriges Trädgårdsmästare. Namnbytet sker i samband med Elmia Garden 2022 där den nya logotypen också lanseras.
Här är deltagarna i Flower Grand Prix 2022
8 sep 2022
I den prestigefyllda blomsterbinderitävlingen Flower Grand prix tävlar ledande och blivande florister. Nu släpper vi deltagarna för 2022 års elit- och debutanttävling.
Elmia Gardenbutiken - årets nyhet på mässan
6 sep 2022
Elmia Gardenbutiken är en blomstrande nyhet på årets mässa. Välkomna in i vår alldeles egen trädgårdshandel och se, känn och upplev ett levande exempel på en lönsam butik.
Saffranstider är gyllene tider
9 dec 2022
Det har kommit ut en bok om saffran skriven av Sveriges kanske mest välrenommerade trädgårdsprofiler Gunnel Carlson. Elmias Helena Kaasik uppmanar till paus i lussekattsbaket för att dyka in i den gyllene kryddans värld eller varför inte kicka igång en egen saffransodling nästa säsong?
Semestervattna med stil – 5 lösningar
1 dec 2022
Jultider betyder också semestertider för många av oss. För att de älskade krukväxterna inte ska försmäkta under frånvaron så har vi några tips.
Fotografisk studie av Linnés herbarium
25 nov 2022
Lena Granfelts fotografiska studie av Linnés herbarium ställs ut på Galleri Glas i början av nästa år.
Missa inte amaryllisens dag
17 nov 2022
Äntligen är det dags för julens primadonna att ta plats i våra hem. Den 19 november, på amaryllisens dag, går startskottet och nu brukar butikshyllorna vara välfyllda med krukodlade lökar. Vilken blir din favorit i år?
Skapa dörrkransen efter din favorittrend
11 nov 2022
Om du tänkt binda din krans själv i år vill vi inspirera dig att använda våra trendteman som utgångspunkt. Så här kan resultatet bli.
Älskade knöl - våra bästa potatistips
7 nov 2022
Potatisen är vacker, god och näringsrik, vilket också uppmärksammas i en nyutgiven kokbok skriven av Stefan Ekengren. Här är Elmia gardens personliga hyllning till världens bästa grönsak.
Så planterar du amaryllis
28 okt 2022
Upp amaryllis! Det är dags att driva på amaryllislökarna om de ska blomma till jul. Så här gör du.
Handens magiska kraft
21 okt 2022
Den här tiden på året är perfekt för att starta egna hantverksprojekt. I år firar Stockholms hantverksförening 175 år. För att hylla hantverket och alla dess utövare har boken Handkraft givits ut. Låt dig inspireras av jubileumsboken och utställningen som vill lyfta hantverkets betydelse.
Lin - ett material att längta hem till
14 okt 2022
Om du någon gång passerat ett fält med ljusblå små blommor som vajar lätt i vinden så är det förmodligen ett linfält du sett. Av blommorna blir det garn som kan användas i många sammanhang, bland annat till textiler som vi aldrig verkar vilja sluta att älska.
Bästa receptet på syltade Nypon
10 okt 2022
Nypon – höstens vackra och njutbara frukter. Tänk vilken glädje vi kan ha av rosorna. Först blomningen och doften och sedan nyponen. Använd de röda frukterna i matlagningen och bli frisk och stark på köpet.
Höstknölar - sätt fart på höstens ljuvligaste blommor
22 sep 2022
Den här årstidens skira blomning kommer utan särskild ansträngning, ur lök och knöl. Så här sätter du fart på höstens ljuvligaste blommor. Elmia Gardens Helena Kaasik berättar.
Höstens färgsprakande kvistar
15 sep 2022
Krydda höstens buketter med kvistar från trädgården och välj gärna dem med vackert bladverk och de som får bär. Här är några förslag.
Sju krukor till höstens planteringar
9 sep 2022
När vi kryper inomhus är det trevligt att skapa blickfång med planterade krukor här och var i trädgården. Målet är att sätta guldkant på den här säsongen och samtidigt förlänga sommarkänslan. Vi har valt ut några vackra krukor och grupperat dem i två av våra trender.
Perenna sensommardrömmar
2 sep 2022
Det sägs att intresset för de blommande perennerna ökar. Det är inte så konstigt då de fleråriga växterna snällt återkommer varje år efter vinterns vila. De är trädgårdens kungar och drottningar i rabatten. Vi föreslår dessa skönheter för dig som gillar sen blomning.