Chokladskäran är årets sommarblomma

Chokladskäran är årets sommarblomma
Nu är det klart, chokladskäran är utsedd till Årets sommarblomma. ”Vild, sober och vacker som en Sophisticated Lady”. Så lyder juryns fina motivering.

Chokladskärna har du kanske sett förr och undrat vad det är för söt liten mörkröd blomma med sammetsliknade kronblad som doftar svagt av choklad och vanilj, särskilt i skymningen. Chokladskäran kan bli upp till 70 cm hög och får djupröda blommor på ståtliga tunna stjälkar som tycks sväva över det täta djupgröna bladverket. Den är vacker som solitär och kanske passar den allra bäst i kruka.

 

Det går även bra att blanda den med andra växter, såsom prydnadsgräs, kryddväxter eller sommarljus. Den här blomman är även söt i buketter, särskilt tillsammans med vita blommor, som rosenskära och lejongap. Men det trivs även med gula solbollar och lila luktärter eller japansk vädd.

 

Året sommarblomma ska tillföra både skönhet och doft till livet utomhus. Det kanske inte är den första blommande växten du tänker på eftersom den är något av en doldis. Tanken med årets sommarblomma är just att lyfta en av dessa blommor som det är lätt att missa. En utvald jury utser vilken sommarblomma som är värd att lyftas. Sedan koras den på Malmö Garden show som i år ägde rum i början av juni. Att döma av juryns motivering så är chokladsköran en växt som är väl värd att satsa på från och med nu.

 

Egentligen är det en perenn växt men hos oss odlas den oftast som ettåring då den inte övervintrar utomhus. Men med lite trix och fix kan det bli en perenn vän. Lyft i så fall in den på hösten innan frosten. Klipp ner den och vattna sparsamt under den mörkare delen av året. Plantera om på våren och ställ ut plantan när risken för frost är över.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik