Idag hyllar vi biet och dess vänner

Idag hyllar vi biet och dess vänner
På Internationella bidagen hyllar vi de vilda pollinatörerna som vi behöver för vår överlevnad. Om du vill bidra till biologisk mångfald så finns det några saker du kan göra, varför inte sätta i gång redan idag?

Det är den 20 maj och fredag men inte vilken fredag som helst. I dag är det nämligen den internationella bidagen, den särskilda dagen som FN instiftat för att sätta fokus på de vilda pollinatörernas betydelse för den biologiska mångfalden.

 

Vad kan man då göra för att hylla de här insekterna? Som odlarvän har du säkert gjort en del av jobbet redan. Men det finns så klart ännu mer att göra. Att besöka utställningen Surr som här i Stockholm tillfälligt finn på Naturhistoriska riksmuseet är en idé. Där får vi bland annat veta massor om en mängd olika pollinatörer och vad de behöver för att överleva. Det är inte bara bina som bidrar till artrikedom i naturen. Spyflugan är ett exempel på en insekt som inte många tänker på som annat än obehaglig. Men det är faktiskt en viktig pollinatör. Många av dessa hjältar visas i utställningen på stora bilder som fotografen Lena Granefelt tagit.

Namnlöst-2.jpg

Det är inte bara vi som befinner oss i Stockholm som kan ta del av Surr. Bilderna visas även på friluftsmuseet i Skara, i stadsparken i Skellefteå, på Kiviks musteri och Torups slott utanför Malmö.

 

Den som inte är sugen på en utställning kan alltid tänka på de pollinerande insekterna när säsongens odlingar ska planeras. Att satsa på växter som de tycker särskilt mycket om gynnar dem mycket. Några exempel är, vallmo, rosenskära, lejongap, sommarmalva, lavendel och gurkört, bland många fler.

Därmed önskar vi och alla våra surrande vänner er alla en trevlig helg.

Foto: Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik