Perenna sensommardrömmar

Perenna sensommardrömmar
Det sägs att intresset för de blommande perennerna ökar. Det är inte så konstigt då de fleråriga växterna snällt återkommer varje år efter vinterns vila. De är trädgårdens kungar och drottningar i rabatten. Vi föreslår dessa skönheter för dig som gillar sen blomning.

Med lite planering och bra val av perenner går det att få trädgården att blomma hela säsongen, från tidig vår tills frosten kommer, dessutom utan större krav på skötsel. Det bästa med perennerna är nog att de även är användbara i buketterna inomhus. Det gör dem till ett fint alternativ till de ettåriga blommorna. Dessutom behöver du inte driva fram nya plantor varje år. Det spar både tid och energi. De flesta blommande perenner älskas också av bin och fjärilar. De gör dem viktiga för den biologiska mångfalden.

Nackdelen med att odla perenner är att det inte blir så mycket av överraskning då du i princip vet hur trädgården kommer att se ut år från år. Men det ena behöver inte utesluta det andra. En rabatt med perenner kan kryddas med sommarblommor för att få det lilla utropstecknet i trädgården.

För att få en dynamisk rabatt bör den också kompletteras med bladväxter, buskar, prydnadsgräs, och vårblommande lökväxter. Även de här växterna kan bli vackra i buketter. Gräsen är särskilt intressanta för den som önskar att växterna vävs in i varandra. Det är också fint att variera höjden på växterna för att skapa ännu mer dynamik.

Vi har valt ut några perenner som är som allra vackrast så här på sensommaren och som stämmer bra in i färgskalan hos trenden Grön Elegans.

Perenner som blommar sent på säsongen:

  • Höstanemon
  • Blodtopp
  • Höstaster
  • Kärleksört
  • Höstvädd
  • Smörboll

Foton: Unsplash Annie Spratt, Helena Kaasik, Unsplash

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik