Snittblomshack – vasen är hela hemligheten

Snittblomshack – vasen är hela hemligheten
Välj vas med omsorg när du skapar med blommor hemma. Inför helgens fester och kommande tulpansäsong bjuder vi på en liten miniguide för hur du kan välja vas till säsongens snittblommor.

Vasen är för snittblommorna det som skorna är för plaggen som du bär. Den är nästan lika viktig som blommorna. En vas som valts med omsorg kan förstärka och förhöja hela arrangemanget och samtidigt bli pricken över iet i din inredning. Men hur väljer du rätt vas bland utbudet av former, storlekar och material som finns på marknaden idag. Här delar vi med oss av värdefull navigeringshjälp i utbudet. Vasen ska inte bara vara en behållare för blommor. Den ska spegla den stil du vill skapa för tillfälle och blommor vare sig det är en nyårsfest du planerar eller en vardagsmiddag med vänner och familj du bjudit in till.

 

Storlek och form

Välj en vas som är tillräckligt stor för att rymma blommorna. Tänk på att blommorna ska kunna stå stabilt i vasen och inte vara för trångt packade. Välj också en vas med en form som kompletterar blommornas egna former - till exempel en smal vas för blommor med långa stjälkar eller en bredare vas för blommor med spridda blomhuvuden. Vaserna ovan är designade av designgruppen Front för Kosta Boda. Formspråket är grafiskt och glaset bidrar med en lätthet till arrangemangen. De mindre vaserna är användbara till enstaka blommor medan de större är lämpliga till bukettblandningar av olika slag – en knippe tulpaner till exempel eller en vacker bukett med amaryllis som huvudblomma. Vi tycker också att det är fint med glas i olika färger, något som vi också lyft i våra trendrapporter.

 

Material

Det finns olika material att välja mellan när det gäller vaser, inklusive glas, keramik, trä och metall. Tänk på vilken stil du vill uppnå och vilket material som passar bäst med din inredning. Glasvaser ger en transparent och elegant känsla, medan keramiska vaser kan ge en mer rustik eller konstnärlig touch. Vi är galet förtjusta i den randiga vasen i målad keramik som det danska företaget Hay har tagit fram. Den är lika fin till julens blommor som till sommarens blandade buketter. Vasen med rosor skapad av Tove Blanck för Designtorget passar såklart till en mängd olika blommor. Det är till exempel en fantastiskt praktisk och samtidigt kul vas till tulpaner.

Färg och mönster

Tänk på blommornas färg och mönster när du väljer färg på vasen. En neutral vas kan fungera bra för att låta blommorna vara i fokus, medan en färgglad vas kan bidra till att skapa en livlig och färgstark inredning. Du kan också matcha eller kontrastera blommornas färg med vasens färg för att skapa visuella effekter.

Glasmästarinnan Åsa Jungnelius har skapat den färgade glasvasen i organiskt formspråk förr Kosta Boda. Det ser nästan ut som blommorna växer ur vasen. Den finns dessutom i olika färger och storlekar. Den runda vasen i lera är minimalistisk och samtidigt rustik. Den kommer från Carl Hansen och söner. Den vita huvudvasen låter blommorna vara i fokus samtidigt som ansiktet i relief gör att arrangemanget med relativt vanliga snittblommor blir ett intressant blickfång.

Stil och tema

Tänk på den övergripande stilen och temat i ditt rum eller evenemang när du väljer en vas. En modern och minimalistisk stil kan kräva en enkel och ren vas, medan en vintage eller bohemisk stil kan gynnas av en mer dekorativ och unik vas. På bilden syns två minimalistiska arrangemang, den vänstra med kvistar lervas från Carl Hansen och söner. Den högra bilden visar ett arrangemang med en igelkott som mormor kallade den fiffiga metallplattan för. En kenzan är användbar eftersom det går att använda grunda fat för att skapa ikebanaliknande minimalistiska och formstarka arrangemang.

Funktion och praktiska aspekter

Tänk på hur du vill använda vasen. Om du vill ha möjlighet att enkelt flytta blommorna och vattna dem, kan en lättviktig och portabel vas vara fördelaktig. Om du vill ha en vas för att visa upp en enda blomma eller en liten bukett, kan en smalare och högre vas vara mer passande. Belysningsföretaget Wästbergs samarbete med glasformgivaren Ingegerd Råman resulterade i en ljusstake i munblåst klarglas och stål som också är en vas för en ensam blomma, vackert, poetiskt och praktiskt med en produkt med dubbel funktion.

Lycka till med era blomsterarrangemang!

Bilder från: Kosta Boda, Feltspat, Unsplash, Wästberg, Carl Hansen & Söner, Designtorget, Hay. 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik