Hållbart och grönt för växtälskaren

Hållbart och grönt för växtälskaren
Mitt i värsta julrushen börjar vi längta efter mer dagsljus och växter. Här kommer fem friska idéer för hem och trädgård att inspireras av inför nästa säsong.

Det är precis som varje år vid den här tiden, i samma takt som pepparkakorna försvinner ner i magen så ökar längtan efter ett grönare liv. Får vi fresta med några sköna idéer som kan få oss som älskar växter att överleva vintern och till och med njuta av den? Det har börjat komma in en mängd nyheter, en del släpps först nästa år medan andra har funnits tidigare. En god nyhet är att det verkar som hållbarhet börjar landa som en hygienfaktor snarare än en trend. Håll till godo med fem friska produkter för det gröna livet, både inomhus och utomhus.

Den lilla gröna och kanske sköna

I januari lanserar Ikea en rad nya möbler, bland annat den gröna soffan med vilken det går att skapa en helgrön inredning som kan muntra upp så här års. Ett extra plus är att den samtidigt är en förvaringsmöbel. När man lyfter på dynan öppnar sig ett smart utrymme särskilt användbart för alla som lever på mindre yta. Det kan vara bra att testa den innan för den ser något hård vid en första anblick. Soffor ska helst vara sköna och mjuka att landa i. Ett plus är dock den snyggt gröna manchesterklädseln som inte alls andas 1970 - tal då sådana här soffor var högsta mode. Kanske är det den gröna färgen som är räddningen i det här fallet.

Interiör-grönt.jpg

 

Karins pelargonhylla

För alla pelargonälskare har Byggfabriken i samarbete med Carl Larsson-gården tagit fram en uppdaterad variant av pelargonhyllan. Förlagan är Formgiven av Karin Larsson och finns fortfarande i de båda konstnärernas hem lilla Hyttnäs i Sundborn. Den finns till och med avbildad på en av Carl Larssons målningen, ”Brevskrivning” där den syns målad i grönt.

Den ursprungliga är dock något större och placerad framför ett fönster. Byggfabrikens version är framtagen för att fungera i ett fönster vilket gör den enklare att placera i både större och mindre bostäder. Naturligtvis går det att dekorera den med andra växter än pelargoner och blanda med vackra föremål som man vill lyfta. På det sättet blir det både en praktisk och dekorativ möbel för hemmet.

Pelargonhylla Snedvy.jpg

KRAV-märkt frö

Det är en liten fröfirma i Skåne som satsat på att producera ekologiska och KRAV-märkta fröer som dessutom är väldigt snyggt paketerade i bruna kraftpåsar. Egentligen har Eco Grow varit verksamma sedan 2017 men nu har de tillsammans med åtta andra företag nominerats av Formex-mässan för sitt hållbarhetsarbete. Med passion för ätbart vill de inspirera till odling utan pekpinnar – kunskapen växter fram med tiden. Bland nyheterna i sortimentet märks bland annat en mix av en svagt lila kruskål, kålroten Wilhelmsburger och en massa chilisorter som det faktiskt redan är dags att börja förkultivera nu.

Eco-Grow_Design-Sophia-LovA╠â┬®n-&-Hanna-MA╠â┬Ñrtensson.jpg

 

Vas för torkade skönheter

Jakobsdal är mest kända för sina hemtextiler men de har också vaser i sortimentet som är speciellt framtagna med tanke på torkade växter. Torkat har länge varit en trend men det verkar inte som om vi tröttnar på evighetsblommorna, mycket tack vare att de håller länge i inredningen. Men kanske ska vi tänka på dem som en säsongsväxt eftersom de efter några veckor kan kännas dammiga vilket därmed gör att de med gott samvete kan förpassas till komposten. Vilket som, nu finns det i alla fall en särskild vas för de här skönheterna.

Home-of-textile_-varumärke-Jakobsdals_-Design-Jakobsdals.jpg

 

Ytterligare en ljusstake

I vårt ljusfattiga land är stearinljus en stor förbrukningsvara, extra mycket just nu när vi är många som släcker ner elbelysningen hemma regelbundet. Därför är det inte konstigt att det ständigt lanseras nya ljusstakar. Vi fastande för dess som det norska företaget Northen lanserat i grön och vit marmor eftersom de kan passa alla naturälskande själar. Den finns även i en variant som kan hängas upp på en vägg som tillåter det. Det verkar som om den gjort succé för just nu är den slut i lager men beräknas finnas i början av nästa år igen.

Monolith_green-marble_pair_landscape-Northern_ph_Chris_Tonnesen-High-res.jpg

Foto: Pressbilder från respektive företag och Stockholmsmässan/It Is Media.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik