2024 års gröna trädgårdsprognos – fem snabba trädgårdstrender att hålla utkik efter

2024 års gröna trädgårdsprognos – fem snabba trädgårdstrender att hålla utkik efter
I det här inlägget plockar vi ut några detaljer att hålla utkik efter i början av trädgårdsåret 2024. Hela trendrapporten för 2024 hittar ni på Gardens hemsida.

Ett intressant trädgårdsår har precis passerat och om ni är som vi som jobbar med Elmia Garden Trends så undrar ni säker också vad som kommer att forma trädgårdslandskapet framöver. Trendgänget har börjat arbeta och vi har redan sett några saker som sticker ut lite extra.

Att trädgården inte längre bara är en plats för att odla blommor och grönsaker är tydlig. Den har blivit ett uttryck och en levande förlängning av våra personliga utrymmen. Sannolikt kommer det att fortsätta i den stilen. Trots allt är det ju trädgården som en besökare möts av först när det kliver in genom grinden framför ett hem. Men vi upplever också att trädgårdarna i första hand anpassas och formas efter önskemål hos de boende på platsen.

För att kickstarta trädgårdsåret 2024 har vi lyft ut några saker som vi tror kommer trender som kommer att blomstra under våren.

Trädgårdstrender 2024

  1. Kallsådd. Allt fler upptäcker fördelarna med att så frön av framför allt sommarblommor redan under vårvintern. Metoden ger ett försprång och det är särskilt effektivt för de som har problem med mördarsniglar. Det är också förträffligt att kallså för alla som har ont om utrymme för förkultivering inomhus.

2. Det händer väldigt mycket inom belysningsområdet. Armaturerna blir mer sofistikerade och i takt med att tekniken utvecklas så förenklas installationen tack vare att det inte behövs elektrisk anslutning på samma sätt. Det är också flera designklassiker som tillverkas för att kunna användas utomhus. Skönt för oss som lever i mörker en del av året.

3. Odla från frö. Det är fortfarande många som vill driva fram sina växter från frö och det kommer ständigt nya sorter. Senast såg jag ett företag som till och med satsar på frö till den trendiga ranunkeln. Det är en blomma som normalt odlas ifrån knölar och de kan vara lite kinkiga. Det ska bli spännande att se hur det går att odla den här ljuvliga blomman från frö.

4. Skön och praktisk. Eftersom vi tillbringar allt mer tid i våra trädgårdar behöver vi vara utrustade för utomhuslivet. Kläder och inte minst handskar ska vara praktiska, sköna och snygga. Denna fantastiska förklädesklänning kommer från Klöver Blå. Handskarna från Hestra Job. 

5. Förenkling som utbildar. Smarta paketlösningar som förenklar trädgårdsarbetet fortsätter att utvecklas. Färdiga kit som gör det enklare för nybörjaren att sätta igång kommer i flera utföranden. Fördelen är att de inte bara ger information om hur man odlar. På köpet får konsumenten också veta namn på grönsaker och ny kunskap om hälsofördelarna med till exempel olika örter. Dessa vackra kit, där du kan odla ditt eget te, kommer från New Botanic. 

Med dessa rader vill vi önska er ett riktigt gott nytt år och god start på 2024!

 

Foto: New Botanic, Klöver blå, Hestra Job, Helena Kaasik, Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik