Bjud in naturen mitt i vintern - mattor med naturmönster

Bjud in naturen mitt i vintern - mattor med naturmönster
En mysig matta med organiskt mönster gör att ditt hem blommar året runt även när snön ligger i drivor utomhus. Här är tips på mattor som skapar stilen.

Vad gör man när vintern tagit grepp om naturen och isrosor är det ena som återstår i blomväg utomhus? En idé är att ta in naturen genom att rulla ut en matta med organiskt mönster. Växtmotiven på mattan kan lyfta rummet och skapa en naturlig känsla i inredning samtidigt som mattorna bidrar med den varma ombonade atmosfären som vi så väl behöver just nu.

Här är våra bästa tips för hur du ska tänka när du väljer matta:

  • Välj matta i en färgskala som passar ditt hem. Kulörvalet påverkas av övriga färger och material som du har hemma. Vackert är det naturligtvis att välja naturliga färger eftersom den färgskalan förstärker trädgårdskänslan inomhus. Vill du skapa känslan av att gå på en blommande sommaräng ska du satsa på en matta med blommönster.
  • Välj stormönstrat för ett mer livligt intryck och mindre mönster om du vill skapa en lugnare atmosfär i hemmet.
  • Fundera över val av material. De naturliga materialen såsom ull och bomull förstärker den naturliga känslan. Idag är det många som använder återvunna polyestermaterial. Polyester är egentligen inget vi förespråkar men en matta kan bli mer slitstark om den är uppblandad med polyester vilket gör den mer hållbar. I så fall kan det vara ett motiverat val.
  • Plocka upp kulörer ur mattan i den övriga inredningen. Det kan handla om prydnadskuddar i soffor och fåtöljer, dukar till köksbordet eller en väggfärg.
  • Slutligen vill vi tipsa om att rotera runt mattorna i hemmet så att du får en variation som förändrar intrycket i rummen över året. Det blir lite som en årstidsväxling – fast inomhus.

 

Här kommer 5 utvalda mattfavoriter som passar in på naturtemat vi vill skapa.

 

  1. Det här är en bomullsmatta med enkelt blommöster som vi tycker passar perfekt in i trendtemat NorthernGarden. Den finns i ett par kulörer och du hittar den på Åhléns.
  2. Nordic Knots gör mattor för det skandinaviska hemmet, främst i naturmaterial. Den här terrakottafärgade mattan med indragna hörn och subtilt blommöster är lättplacerad och mönstrad utan att bli skrikig.
  3. Asplunds blommönstrade matta i handknuten tencel och ull är i det närmaste att betrakta som en klassiker vid det här laget. Vacker som en saga är den och visst bidrar den med en naturkänsla till hemmet.
  4. Stig Lindbergs mönster är vi många som främst är bekanta med tack vare porslinet hand skapade för Gustavsbergs porslinsfabrik i mitten på 1900-talet. Företaget Layered har nu gjort mattor med mönstret Berså.
  5. Mönsterkonstnären och blomsterodlaren Hanna Wendelbo har i samarbete med Trendcarpets i veckan lanserat en kollektion med mönstrade mattor i såväl runda som fyrkantiga modeller. Den som rullar ut en sådan hemma skapar raskt en mjuk blomsteräng att tassa runt barfota på hemma.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik