Handens magiska kraft

Handens magiska kraft
Den här tiden på året är perfekt för att starta egna hantverksprojekt. I år firar Stockholms hantverksförening 175 år. För att hylla hantverket och alla dess utövare har boken Handkraft givits ut. Låt dig inspireras av jubileumsboken och utställningen som vill lyfta hantverkets betydelse.

Hantverk kan se ut på många olika sätt. Alla som älskar odling vet vad som krävs i form av handpåläggning för att en gurka ska bli den där goda grönsaken som vi lägger i skördekorgen framåt sensommaren. Det gäller även floristen som varje dag formar små konstverk till kunder, fester och för att vinna utmärkelser i tävlingar såsom Elmia Garden Flower Grand Prix, för att ta några exempel.

Men det finns mer hantverk i vårt avlånga land. I boken Handkraft som Stockholms hantverksförening gav ut tidigare i år finns det bland annat en yxmakare och en papperskonstnär med. De går under samma skrå men arbetar med vitt skilda material. Vi får även möta en gitarrbyggare, tatuerare, tapetmakare och dockmakare i boken. Alla är de hantverkare som för den starka och betydelsefulla traditionen vidare. De har olika lång erfarenhet och använder olika metoder för att nå ut med sin kunskap. Hantverket upplever idag en renässans mycket tack vare de olika digitala verktygen som vi lärt oss att hantera.

Tanken med boken är förutom att berätta historien om hantverkets betydelse, då likaväl som nu, också att inspirera oss till att fortsätta eller varför inte bli en utövare nu när vi tillbringar mer tid inomhus? Naturligtvis finns det också ett hållbarhetsperspektiv. Många hantverkare driver på den hållbara utvecklingen i samhället genom sin kunskap om återvinning, lagning, underhållning, och långsamma produktion som resulterar i något unikt.

Boken Handkraft (Arvinius+Orfeus Publishing) är skriven av kulturjournalisten Bo Madestrand, fotograferad av Klara G och formgiven av Pompe Hedengren.

Handkraft-egt.jpg

Om du är i Stockholm i höst vill vi också rekommendera dig att besöka utställningen Kraftverk på Sven-Harrys konstmuseum, som Stockholms hantverksförening skapat i samarbete med museet. Den 29 oktober är det till exempel en workshop med kreatören Sofia Vusir Jansson då du kan lära dig att göra blommor av papper. Utställningen pågår till och med den 22 januari.

 

Läs mer om Sven-Harrys konstmuseum här. 

 

Foto: Klara G, Helena Kaasik

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik