Året med kål!

Året med kål!
Från plantering till blomning, det finns många anledningar att satsa på kål i trädgården. Så här har det sett ut vid olika tidpunkter på året.

Kål är inte bara en trendväxt i kökslandet, det handlar också om en hälsosam grönsak som idag finn i en mängd olika varianter, även i livsmedelsbutikerna grönsakshyllor. När man lär sig konsten att odla den här grönsaken så öppnar sig en massa möjligheter i köket, kökslandet, krukplanteringarna, vasen och rabatten. För kål är inte bara gott och nyttigt, det är fantastiskt vackert också.

Fröna ska sås tidigt på året för att sedan planterar ut i kökslandet. Att blanda kålen med sommarblommor i kökslandet är en god idé eftersom chanserna att platsen förblir vacker ökar, även när grönsakerna är skördade. Rosenskära och jätteverbena är goda kamrater till kålen. Eftersom det finns väldigt många olika sorters kål så blir det största problemet troligen att välja bland utbudet.

Året-med-kål.jpg

Det går att skörda kål under hela säsongen och använda den till olika maträtter eller varför inte bara steka upp några blad i god olja tillsammans med vitlök. Mums! De späda kålbladen som kommer tidigt på våren är ljuvliga att använda i sallader. Ibland kan också övervintrade kålplantor börja blomma under våren och de ljusgula blommorna är även de goda att använda i en sallad.

året-med-kål (kopia).jpg

På hösten strax innan frosten lägger sig som ett grått täcke över landskapet, brukar kålen vara skördeklar. Den som satsat på flera olika sorter njuter av kålen som huvud och som blad med olika utseende. Bladen är också väldigt användbara tillsammans med andra snittblommor i ett arrangemang i en vas. Det finns egentligen inget vackrare än skördebuketter med sommarblommor och kålblad.

kål-vinter.jpg

Även under vintern är kålen vacker i trädgården, om det finns någon kvar det vill säga för det bästa är naturligtvis att äta upp de som odlas. Men en lätt frostnupen palmkål i en rabatt tillsammans med andra växter är magiskt vackert. Det finns med andra ord en massa goda anledningar till att satsa på att odla kål i år.

Kål, berättade vi om redan i trenden ”Jorden vi ärvde” i år 2022 års trender och nu har den här grönsaken fått en given plats  - i våra täppor likväl som i våra hjärtan.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik