Utställning om framtidens hållbara byggnader

Utställning om framtidens hållbara byggnader
Hur ser framtidens byggnader ut om man har hållbarhet som utgångspunkt. Det har arkitekterna på Jordens arkitekter funder över under en lång tid. Nu kan du ta del av vad de kommit fram till i en utställning på Stockholm Furniture Fair.

En god anledning för att besöka Stockholm Furniture Fair i nästa vecka kan vara för att kika på utställningen Farming Architecht, skapad av arkitektbyrån Jordens arkitekter. Som besökare får du uppleva innovativa arkitektoniska koncept i en dynamisk och interaktiv miljö.

Paviljong uppbyggd av hampablock

I värld som just nu är präglad av kriser och osäkerhet är det dags att dela kunskap och idéer i stället för att hålla dem hemliga. Utställning är ger oss möjlighet att ta dela av Johnny Anderssons visioner om hur framtidens arkitektur skulle kunna se ut. Den 300 kvadratmeter stora paviljongen är uppbyggd av hampablock. Målet är att illustrera och stärka sambanden mellan våra boendemiljöer och den mat vi konsumerar.

Rosendals Trädgård - grönskande oas i storstadsdjungels

Utställningen Farming architect består av fem projekt i olika storlek. Ett av projekten omdefinierar landsbygdsboendet genom att erbjuda ett omfattande bostadsprojekt på 400-500 lägenheter i vilken man bryter sig loss från den traditionella trädgårdsstadsmodellen och i stället erbjuder något helt nytt. Dessutom presenteras ett helt nytt koncept för seniorboende i lantliga miljöer där de boende engageras i det omgivande jordbruket. För att visa upp stadsodling som ett inspirerande exempel finns även projektet Rosendals Trädgård representerat. Det visar hur man kan integrera grönskande oaser mitt i storstadsdjungeln.

Jordens Hus

Som extra bonus får vi en glimt av Jordens Hus, en serie moderna timmerstugor som både ritats och byggts av Jordens arkitekter. Vi får ta del av skisser, modeller och inspirationskällor. På det vises får vi ta del av hur den kreativa processen kan se ut, från skiss till färdigt hem. Utställningen innehåller även ett materialbibliotek med hållbara byggmatreal från de 30 främsta leverantörerna inom om rådet.

Farmning Architect är inte bara en utställning, det är en resa in i en hållbar framtid där utforskande och lärande skapar en förbindelse mellan dagens utmaningar och morgondagens lösningar. Förhoppningen är att vi ska lämna utställningen med huvudet fullt av drömmar och kreativa idéer för hur vi ska kunna genomföra dem.

Ospray Farm

Johnny Andersson, från Jordens Arkitekter är tillsammans med sin hustru Ina M Andersson, grundare av Ospray farm, ett hållbart jordbruk i Strängnäs. Ospray farm har sedan start fungerat som en testbädd för parets innovativa idéer. Platsen omfattar 10 hektar med olika biotoper som vatten, gräsmark, skog och odlingsmark. Från juli till september är det Farmes Market varje lördag på Ospray farm. Det ordnas även andra event för besökare på platsen.

 

Utställningen pågår i Älvsjö den 6 – 10 februari

Foto: Stockholmsmässan/Jordens arkitekter och Helena Kaasik

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik