Höstens färgsprakande kvistar

Höstens färgsprakande kvistar
Krydda höstens buketter med kvistar från trädgården och välj gärna dem med vackert bladverk och de som får bär. Här är några förslag.

På våren är vi ofta sugna på att använda kvistar i buketterna. Dessa driver vi på inomhus för att få de späda bladen att spricka fram ur de insomnade knopparna. Men idag vill vi slå ett slag för höstens kvistar. Just nu är det den tiden på året då trädgården bjuder ett fyrverkeri av vackra bladverk. Om du klipper kvistar av buskar och träd så är dessa otroligt vackra att blanda i höstbuketterna.

Vi har använt hortensia som ensam blomsterhjälte i den här buketten men det passar lika bra med zinnior, ringblommor, rosenskäror eller en butiksinköpt lilja till exempel – eller en blandning av dem alla. En fördel är också om trädgårdkvistarna har bär.

I hortensiabuketten finns kvistar häckoxbär, körsbär, forsythia och liguster.

Forsythian är buske som är starkt förknippad med våren då den blommar på kal kvist. Det är en lättodlad buske som utan större problem frodas i trädgården. Att bladen färgas i purpur på hösten gör den ännu mer odlingsvärd. Det gör dessutom inte så mycket om man klipper en och annan gren till sina buketter så här års. Om du blir sugen på att plantera en buske, tänk på att den behöver utrymme där den står.

Ligustern hör till samma familj som syrenen och är en buske som är särskilt tacksam att använda som häckväxt. Vissa sorter behåller också merparten av sina blad under vintern vilket gör den perfekt som insynsskydd. Ligustern blir också särskilt vacker i vinterträdgården. Så här års är de framför allt de svarta bären som är intressanta eftersom de passar fint i höstens blombuketter.

Även oxbär är en buske som passar som häckväxt. Men det går också att använda den som friväxande buske. Den får fina mörkgröna blad som skiftar i röda färger på hösten men det är de runda svarta bären som är extra intressant för alla som gillar att skapa med växter i vaser.

Passa också på att klippa några kvistar av körsbärsträden innan alla löv faller till marken om du har ett träd i trädgården. På hösten när bladen får vackra höstfärger är kvistarna fina i höstbuketterna eftersom de har blad med tydliga nerver som ger karaktär till arrangemangen. Särskilt vackra är de till blå och svarta färgtoner.

Blomsterarrangemang: Kristina Öhman.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik