Fritidshusets trädgård

Fritidshusets trädgård
Planera smart och fritidshusets trädgård kan bli en prunkande oas även om du inte är på plats hela tiden. Här är några tips.

Utomhussäsongen har börjat, även för fritidshusägare. Den som ägt sitt fritidshus vet vad det handlar om att ha ett hus på några mils avstånd. Men den som just blivit ägare av ett sommarparadis, kliar sig kanske lite i huvudet och undrar hur man ska attackera trädgården. Ofta ligger den en bra bit från den permanenta bostaden. Tanken med sommarnöjet är förmodligen inte heller att du och familjen ska ligga på knä i rabatterna under hela semestern. Platsen är många gånger tänkt som rekreation i första hand. Men att ibland sköta om växterna, när man känner för det kan vara en lagom kravlös nivå på trädgårdsåtagande, perfekt för en stressad storstadsbo som inte har tid att vara på plats och sköta en trädgård regelbundet. Samtidigt ska platsen inte se misskött ut. Det gäller alltså att ha en plan så att den ser hyfsat trevlig ut varje gång du anländer till ditt paradis. Som tur är finns det några knep för att skapa en trädgård som sköter sig självt, åtminstone nästan.

 

plantera pa ratt satt.jpg

Välj rätt växter

Växterna till den här typen av trädgård ska vara starka och friska. De ska även täcka marken och hålla både gräs och ogräs borta. Kraftfulla perenner, gärna de så kallade mormorsväxterna. De kan överleva i årtionden utan någon särskild skötsel. En del av sprider sig lätt så vilket du kan behöva vara uppmärksam på.

 

Välj växter som blommar i rätt tid, det vill säga, när du är på plats för att njuta av prakten. Är det i huvudsak under semestermånaden juli som du tänkt vara där, så är det växter som står i sin fulla prakt under högsommaren du ska satsa på. Vårblommande lökar och små sippor kan det också vara värt att plantera eftersom det inte finns något mer hoppfullt och ljuvligt att mötas av de tidiga blommorna, särskilt om du tänkt använda ditt sommarhus även under den här perioden.

 

charlotte-obertreis-om-c95QizcI-unsplash.jpg

Det kan även vara värt att plantera ner några träd och buskar eftersom de hjälper till att skapa struktur och lite takkänsla i trädgården. Men man behöver pyssla om dem lite extra, särskilt de första säsongerna. Sedan sköter de sig själva om du väljer bra sorter och planterar dem på en rätt plats. Sätt ner dem där de passar bäst men undvik att sätta dem mitt i gräsmattan. Välj hellre en plats i utkanten av tomten om du vill slippa besväret med att klippa rent runt den varje gång gräsmattan ska trimmas. Buskar och träd passar också fint i rabatter. Tänk också på att välja träd och buskar som ska kan beskäras i juli, augusti och september så att du är på plats om de behöver klippas.

 

Om du hör till dem som inte kan vara utan de mytomspunna väldoftande rosorna så ska du satsa på en storvuxen gammaldags sort. De känsliga te-rosorna hör inte hemma i den här typen av trädgård.

 

Tänk också på att välja växter som rådjuren skyr. Välj till exempel narcisser i stället för tulpaner.

 

krukplanterinar-.jpg

Krukodlingar

Tänkt dig att det är den första gången du kommer till ditt fritidshus efter en lång vinter. Drömmen om hur det ska se ut när du anländer motsvara kanske inte verkligheten. Men du behöver inte misströsta. Det är nu kruktricket är användbart. Om du vill få platsen snygg och presentabel snabbt kan du plantera medhavda ettåriga växter i krukor. Den här typen av växter kan vara svåra att odla i rabatten. I krukor trivs de generellt bättre. Om du satsar på hyfsat stora plantor så blir planteringarna fina ganska omgående. Krukplanteringar kan också ersätta det skötselkrävande grönsakslandet, eller åtminstone kryddträdgården. Sätt några kryddväxter i en eller ett par krukor så har du behovet i köket täckt för säsongen. Generellt är kryddväxterna tåliga och kan även klara sig i en rabatt.

 

hk enskede.jpg

Plantera på rätt sätt

Om planteringarna ska klara sig så länge som möjligt utan tillsyn ska du tänka på att plantera många av varje sort. I mellanrummen kan du plantera marktäckare. När jorden täcks blir det svårare för ogräs och gräs att etablera sig.

Dessutom är det viktigt att tänka på att plantera växterna där de trivs bäst – skuggväxter i skugga och de som fördrar mycket ljus ska planteras på en solig plats i rabatten. Om växterna trivs där de står, blir de frodiga och starka vilket gör att de kräver mindre skötsel.

 

glom-perfekt-gras.jpg

Glöm den perfekta gräsmattan

Det bästa är egentligen att välja bort gräsmattan helt och hållet och i stället anlägga planterings- och grusytor. Men det kan vara härligt att ha en öppen plats för lek och spel, särskilt om det finns barn i familjen. Det man kan göra är att minska mattans näringsinnehåll genom att forsla bort gräsklippet varje gång du klipper. Då kommer så småningom mer tåliga grässorter och ogräs att ta över vilket leder till en ängsliknande gräsmatta. Det kan till och med vara vackert att låta bli att klippa vissa delar av gräsmattan, antingen i ett oregelbundet mönster anpassad för tomten, eller i mer strikta fyrkanter. Om man släpper upp gräset på det här sättet, bjuder du in fjärilar, bin och humlor till täppan vilket är bra för den biologiska mångfalden.

 

deborah-lehmann-YUToH-SP7Oo-unsplash.jpg

Planera för uteplatserna

Under semestern vill du trolign helst vara utomhus hela tiden och det kan vara värt att planera för flera uteplatser. En med morgonsol där du kan äta din frukost, och en där det är perfekt skugga vid lunchtid. Men sedan kanske du även vill ha en plats där det är skön eftermiddagssol så att du kan njuta av solen när den är som allra skönast på dagen. Hittar du den perfekta platsen kan det till och med vara värt att satsa på att bygga en uteplats i trä eller med en stenläggning av något slag.

 

Lättodlade växter

Tidiga vårlökar

Narcisser

 

Klätterväxter

Kaprifol

Pipranka

 

perenner-.jpg

Perenner

Sippor

Luktpion

Gullboll

Gullris

Praktlysing

 

Buskar

Doftschersmin

Ungersk syren

Paradisbuske

Rönnspirea

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik