Våryra i vasen

Våryra i vasen
Tulpaner, javisst men det finns fler blommor som sätter våra trädgårdshjärtan i brand så här års. Här är tre favoriter, som också går att odla i trädgården

Så här års är det många av oss som längtar både efter grönska och färg. Den enklaste vägen för att nå målet är att stega in i närmaste blomsteraffär och köpa en bukett med snittblommor. En blomsterkvast i vasen inomhus leder också bort blicken fån allt damm som samlats i hörnen under vintern.

I butikerna är det tulpanerna som dominerar i utbudet av snittblommor just nu. De är oemotståndliga, men det finns fler skönheter att förgylla hemmet med så här års. Vi tänker framför allt på vallmo, ranunkel och anemoner. Det är blommor som likt tulpanerna sträcker på sig och utvecklas i buketten vilket gör att hela arrangemanget lever och förändras med tiden. Samtidigt finns de i ett spektrum av kulörer vilket gör att de bidrar med glada färgklickar inomhus. Det bästa är att det är fullt möjligt att odla dem själv hemma vilket kan vara intressant för den som har trädgård.

  1. Vallmon är vasens dansande ballerina som på vingliga stjälkar förgyller vilket rum som helst inomhus. Om du köper blommor med knopp får du dessutom uppleva skådespelet när blomman vecklar ut sina prassliga kronblad. Den fungerar fint i en bukett med andra blommor men gör sig också bra i ensam majestät i en inte allt för dominerande vas. Vill du att den ska stå länge i vasen kan du doppa den nedre delen av stjälken hastigt, i cirka 20 sekunder, i hett vatten för att därefter låta den stå och dra i kallt vatten i några timmar. Vill du odla vallmo i trädgården så finns det två metoder, dels kan du förså vallmo från frö nu i början av mars, men det går lika bra att så den direkt på växtplatsen.

1 vallmo.jpg

  1. Anemoner är ett säkert vårtecken för när den finns i handeln så är det säsongsskifte på gång. Vet inte varför men vi tänker på Italien när den här blomman kommer på tal. Troligen för att de blommar i bergen i Toscana under våren. Men namnet kommer från grekiskan och betyder vind och visst kommer den här blomman in i våra hem som en frisk vårvind.

2 anemon .jpg

Det du ska tänka på när du köper hem dina anemoner är att de är känsliga för stötar. Hantera dem därför varsamt så att du få glädje av ditt fynd under lång tid. Som med de flesta snittblommor ska du snitta dem och sätta dem i kallt vatten när du kommer hem. Byt gärna vatten i vasen så ofta som möjligt. Vill du prova att odla den här blomman i trädgården så är det små knölar du ska leta efter i en välsorterad blomsterhandel. Så här i början av mars kan du börja förgro knölarna genom att blötlägga dem i några timmar och sedan plantera de små knölarna i kruka.

 

  1. Vårens färglada ros, så skulle man kunna kalla ranunkeln som med sina tusentals tunna kronblad i karamellfärger kan få vem som helst på fall. De bästa är att de både finns som snittblomma och som krukväxt. Så fort risken för frost är över går det utmärkt att sätta ranunkel i kruka utomhus. Namnet ranunkel betyder faktiskt liten groda, ett annorlunda namn på en sådan vacker blomma kan tyckas. Men det syftar på att de trivs i fuktiga miljöer. När du kommer hem med din bukett ska du snitta dem och sätta dem i kallt vatten. Fyll på med vatten i vasen ofta, ranunkeln dricker mycket. Sätter du ut en kruka ska du placera den ljust och vattna ofta så att plantan inte torkar ut. Även ranunkeln går att odla hemma. De små håriga knölarna ska likt anemonen blötläggas innan plantering i cirka tre timmar nu i början av mars. Sedan ska de planteras i en kruka med näringsrik jord. Sätt dem på cirka 10 cm djup. Placera krukan svalt tills de skjuter skott. Det brukar ta cirka 6

3 ranunkel.jpg

Foto: Unsplash

 

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik