Årets trädgårdsbok för år 2023 har utsetts

Årets trädgårdsbok för år 2023 har utsetts
"Trädgårdar: Genom årstider och ett förändrat klimat" har utsetts till årets trädgårdsbok år 2023. I boken får vi följa med när tio av de senaste trädgårdarna som landskapsarkitekten Ulf Nordfjell har skapat, förverkligas.

Ulf Nordfjell har under en lång tid firats för sin kunskap och konstnärliga talang inom landskapsarkitektur. Med varje projekt han tar sig an pressar han gränserna för vad som är möjligt och förvandlar landskap till hisnande konstverk. Inte minst gäller det de visningsträdgårdar han har skapat på den brittiska trädgårdsutställningen Chelsea Flower Show. I boken "Trädgårdar: Genom årstider och i ett förändrat klimat" (Norstedts) visar Nordfjell upp sin unika talang genom skapandet av tio trädgårdar och parker.

En resa från designkoncept till utförande

Han tar oss på en resa genom några av de senaste noggrant utformade trädgårdarna, mindre villaträdgårdar och stora parker, från norra Sverige till Medelhavet. Längst vägen ger han oss detaljerade information om sin designprocess. Från det initiala konceptet till det slutliga utförandet delar han sina tankar, inspirationskällor och utmaningar som han möter längs vägen. Vi får vara med om förvandlingen av villaträdgårdar, slottsparker och stadsparker säsong för säsong, och se effekterna av ett föränderligt klimat hur det påverkar resultatet. Den största delen av bildmaterialet i boken är skapat av den erkända trädgårdsfotografen Jason Ingram.

Om priset Årets trädgårdsbok

Årets trädgårdsbok instiftades av Stockholms Gartnersällskap 2003 för att lyfta fram trädgårdsböcker med kvalitet. Priset har blivit ett sätt att erkänna och belöna författare och förlag som bidrar till att höja standarden inom trädgårdsboksgenren.  De senaste årens har juryn sett en ökning av titlar som skickas in och bedöms, en utveckling som går i takt med en växande grön bransch. Fackmannajuryn består av yrkesverksamma styrelsemedlemmar i Stockholms Gartnersällskap samt ett antal sakkunniga som kompletterar juryn.

Vilka fler böcker var nominerade?

Om du vill ta del av alla de elva nominerade titlarna så finns de listade på Gartnersällskapets hemsida.  

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik