I trädgårdens tjänst - Intervju med Katja Halvarsson

I trädgårdens tjänst - Intervju med Katja Halvarsson
Mångsysslaren Katja Halvarsson övergav jobbet som modefotograf för att satsa på en karriär i trädgårdsbranschen. Idag står hon på flera ben i sin verksamhet vilket innebär att det är fullt upp året runt.

- Det känns som om det har skett ett generationsskifte i branschen de senaste tre åren. Folk är beredda att betala för vad produkterna verkligen kostar. Alternativet är ju att någon annan, ofta i ett u-land får betala notan vilket börjar landa i människors medvetande. Så var det inte riktigt när jag startade Lilldal år 2016.

Det är det första Katja Halvarsson säger när vi frågar henne om hennes syn på trädgårdsbranschen idag. En positiv utveckling med andra ord även om det fortfarande är en vägsträcka kvar innan vi når klimatmålen.

Men vi tar det från början. Katja Halvarsson är fotografen som sadlade om till trädgårdsmästare i samband med att hon blev mamma och inte ville resa i samma utsträckning längre. Idag driver hon eget med fokus på design, anläggning och skötsel av trädgårdar framför allt i Stockholm med omnejd. Hon driver också Lilldal 2:10, ett varumärke som tillverkar och säljer trädgårdskläder och hudvårdsprodukter som är framtagna med stor hänsyn till naturen.

lilldal.jpg

- Jag tyckte att det saknades kläder tillverkade av ekologiska naturmaterial. Målet är att plaggen ska vara både praktiska och bekväma men samtidigt så pass snygga så att de som bär plaggen ska vilja använda dem även efter arbetet i trädgården. Det känns som vi lyckats för vi har många kunder som bär kläderna som vardagsplagg och som inte är i branschen över huvud taget.

lilldal-2.jpg

Kunderna kommer även från offentliga verksamheter. De har upptäck fördelarna med de klassiska kollektionen i naturmaterial som enkelt kan kompletteras och uppdateras. För Katjas del innebär det att det aldrig uppstår tygspill. Det gör också att hon kan fokusera på sin andra verksamhet mer under delar av året.

- Lilldal är än så länge en sidoverksamhet, visserligen en väldigt kär sådan men det jag försörjer mig på är mina trädgårdsarbeten.

 

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till trädgårdsmästare?

- Jag ville fortsätta att arbeta kreativt men ville inte ha ett stillasittande arbete. Dessutom gillade jag växter och blommor. Trädgårdsmästaryrket låg närmast till hands.

Hur skulle du beskriva din trädgårdsstil?

- Jag gillar färgstarka och naturliga trädgårdar som gärna får vara något vilda. Blir det för strikt och grafiskt så tycker jag att det blir tråkigt. Ibland tänker jag att mina trädgårdar blir moderna varianter av de som skapades under Arts & Craftsrörelen i Storbritannien runt förra sekelskiftet. På min utbildning i Enköping lades det mycket vikt vid växterna och kunskap om dem. Det är en trygghet att ha stor växtkunskapen in ryggen. Det jag skulle vilja utveckla är odlingen av ätbart. Enligt mig är det två olika skolor, vissa kan både och men min styrka är i första hand förståelsen för hur trädgårdar ska utformas på bästa sätt för att växterna ska komma till sin rätt så att de passa platsen och människorna som bor där.

Varifrån får du inspiration?

- Jag har ju arbetat som modefotograf så den världen inspirerar mig fortfarande mycket. Jag bläddrar ofta i gamla modemagasin som jag sparat och har även mycket litteratur som inspirerar samtidigt som jag har många vänner som arbetar i modebranschen. Många av de stora modehusen har ju designers som inspireras av naturen. Dries van Noten, Dior och Chanel för att nämna några.

Hur använder du trender?

- Trädgårdskläderna vill jag hålla så klassiska som möjligt eftersom det är en del av hållbarhetsmålen i företaget. När det gäller trädgårdsdesignen tänker att jag gör det jag själv gillar vilket innebär att jag påverkas av tiden vi lever i. Trender finns som en naturlig del i mitt arbete.

Vad ser du för tydliga trender i framtiden?

- Medvetet klimatanpassade trädgårdar kommer att bli allt mer intressant. Att gräva där man står gäller vilket innebär att vi kommer ta vara på det som finns i vår omgivning. När jag arbetade på Rosendal hade vi en skräphög på baksidan som var vår guldgruva. Allt som gick att återanvända tog vi vara på. Det är en arbetsmetod som jag tror kommer att växa sig allt starkare. Kunskapen om växter blir också viktigare då vi strävar efter att sätta rätt växt på rätt plats för att skapa så hållbara trädgårdar som möjligt.

 Perenner eller sommarblommor?

- Både och, perennerna är trädgårdens återkommande stöttepelare medan sommarblommorna bjuder in pollinatörerna i trädgården samtidigt som de är tacksamma att använda som snittblommor. Vi får inte glömma buskarna som också är förträffliga att klippa av och använda i buketter.

Perrenner-eller-sommarblommor.jpg

Hur tror du att branschen kommer att utvecklas?

- Intresset för att odla kommer att fortsätta att öka. Att odla ätbart bli allt mer intressant då priserna på mat ökar. Det handlar om en grön våg som är här för att stanna.

grönsaker-kon-kontra-rabatter.jpg

 

Foto; Katja Halvarsson, Helena Kaasik, Unsplash.

Fakta Katja Halvarsson

Namn: Katja Halvarsson

Yrke: Trädgårdsmästare och designer som driver varumärket Lilldal 2:10.

Familj: Man och tre barn.

Bor: Lägenhet i centrala Stockholm och landställe på Ingarö.

Längtar efter: Att odla mer ätbart.

Poddtips: När Katja är ute på trädgårdsuppdrag lyssnar hon på poddar. Här är hennes två bästa poddtips.

Elsa Billgren och Sofia Wood eftersom de är inspirerande och bjussiga samtidigt som de tillhör en intressant generation.

Jordkommissionen. Matskribenten Lotta Lundgren och kocken Tove Nilsson sprider tips om olika råvaror och hur de tillreds på bästa sätt.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik