Årets pelargon är en modern orangeblommande skönhet med retrokänsla

Årets pelargon är en modern orangeblommande skönhet med retrokänsla
Hurra säger vi till valet av pelargonen Moonlight ´Guido’ som årets pelargon i år. Den passar perfekt in i vårt mest färgstarka trendtema Färg & Flora. Så sköter du den om du vill ha extra praktfulla plantor.

En flört med 1970-talet, så kan utseendet av pelargonen Moonlight ’Guido’ beskrivas i korta ordalag. Det är en färgintensiv pelargon som tack vare sina fördelaktiga odlingsegenskaper har utsetts till Årets pelargon för säsongen 2023. Tack vare sina mörkt purpurfärgade stjälkar och halvfyllda blommor i en orangröd ton passar den in i dagens heminredningstrend som i hög utsträckning drar åt ett personligt håll där modern design blandas friskt med antikviteter och loppisfynd. ’Guido’ har ett kompakt växtsätt och ett mörkt bladverk som bildar en lugn bakgrund till blommornas intensiva i kulör.

Enligt juryn så andas den här pelargonen både retro och samtid. De mörka stjälkarna gör att den med fördel kan klippas och användas som snitt i vas. Moonlioght ’Guido’ gör sig också fint tillsammans med blommor i mörkare kulörer, både utomhus och inomhus.

Vi här på Elmia Garden Trends välkomnar det här valet och placerar den rakt in i trenden Färg & Flora, inte bara på grund av de starkt röda blommorna, utan också tack vare det kaxiga uttrycket som den har. Pelargonen blir med sina mörka stjälkar och intensivt röda färg ett utropstecken i krukan, både utomhus och på fönsterbrädan.

Utnämnandet av Årets pelargon är ett sätt för branschen att synliggöra pelargonens mångfald. Idag finns det oändligt många olika sorter. Vi skulle vilja påstå att det finns en pelargon för var och en av oss. Den pelargon som utnämns som Årets pelargon ska vara frisk, livskraftig och samtidigt vara tilltalande utseendemässigt. Den ska också gärna trivas såväl utomhus som inomhus.

Generellt har pelargonen också en intressant historia. Blomman kom till Sverige redan på 1800-talet och blev snabbt älskad. Idag finns det en mängd olika korsningar av pelargoner och särskilt kul är det att pelargonerna med doftande aromatiskt bladverk har fått ett sådant uppsving de senaste åren.

En anledning till pelargonens popularitet kan vara att det är en relativt lättskött växt. Men för att få en så fin och rikblommande planta som möjligt kan det vara bra att ge den de bästa förutsättningarna. Dit hör generöst med ljus och regelbunden vattning med upptorkning emellan tillfällena. Om du dessutom nyper bort de överblommade blommorna regelbundet och ger den lite gödsel då och då så kommer din pelargon utvecklas till ett praktexemplar.

 

Foto: Lina Arvidsson för Blomsterfrämjandet.

 

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik