Blå vår – Idéer för terrass och uteplats

Blå vår – Idéer för terrass och uteplats
Vi bjuder på blå idéer för terrass och uteplats. Hoppas att du hittar något som passar just ditt uterum.

Dagar med sol och blå himmel inger hopp om andra tider med saft och bullar i ett södervänt hörn utomhus. Nu längtar vi efter solvarma kinder och årets första fräknar. Det är dags att börja tänka på utelivet. Vi har samlat några nyheter som kan inspirera till att öppna terrassen eller balkongen. I år ska den gå i blå toner, allt för att matcha alla jeansplagg som vi ser i vårmodet.

Så här tänkte vi

  1. De tidiga vårblommorna är underbara och många av dem går faktiskt blåskalan. Iris, scilla, krokus och klockhyacinter är några av de många vårblommande lökväxter som passar i temat. Vill du vara säker på att dina växter ska överleva även när temperaturen sjunker under nollan kan du välja minipenséer. De finns i en mängd färger och många av dem går i de rätta blå tonerna.
  2. Pappelina är företaget som gör mattor av plast: Både materialet och mattorna tillverkas i Sverige. Tack vare den certifierade plasten som de använder fungerar de fint att placera mattorna utomhus. De är både UV- och vattenresistenta samtidigt som de går att tvätta i maskin. Vi gillar den blå med vita prickar men det finns också en mängd randiga som är härliga.
  3. En terrass kräver sin sax när det är dags att klippa bort torra växter eller skörda kryddväxter, bara för att ta ett par exempel på sysslor som terrasslivet medför. Den blå saxen är en uppdaterad variant av den klassiska saxen från Fiskars. Den ursprungliga var orange men numera finns saxen i många andra färger.
  4. Daga kallas servisen från Höganäs keramik som är tillverkad av stengods. Servisen är tänkt att användas för vardagens alla måltider där alla mål utomhus ingår som en självklar del. Servisen finns i tre olika färgställningar men den ljusblå nyansen flörtar fint med våren och passar utelivet extra bra, särskilt i år.
  5. Terrazzo är textilföretaget Bemz bidrag till livet utomhus. Tyget är både UV-beständigt och vattenavvisande vilket gör det perfekt som klädsel till terrassens dynor och kuddar. Vi fastnade för det blårandiga mönstret som adderar en ljus fräschhet till uteplatsens möbler samtidigt som de passar till naturliga material som sten och väderbitet trä.
  6. Efter en vinter brukar uteplatsen vara i behov av minst en rejäl städning. Men om du vill fräscha upp den ytterligare så kan det vara en idé att ge den ett lyft med hjälp av färg och pensel. Du behöver kanske inte måla om hela uteplatsen för att den ska kännas som ny. Satsa på att ge vissa detaljer ett nytt färglager. Använder du en blå nyans blir känslan grekisk, särskilt när solen skiner. Här är ett poolområde vars dörrar och fönster målats i blått.

Foto: Pressbilder från respektive företag och Unsplash.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik