Tagetes, inte bara en kompakt snigelfälla

Tagetes, inte bara en kompakt snigelfälla
En sommarblomsrabatt blir komplett med tagetes om du vill ligga i framkant. Särskilt den gamla sorten som växte i Carl von Linnés sommarparadis. Skönhet är bara en sak som den här sommarblomman bidrar med.

Det är den tiden då sommarblommorna är som alla vackrast. De så älskade ettåriga blommorna som vi gärna skapar vackra arrangemang med under sensommaren blommar som bäst nu och ända fram tills frosten kommer någon gång i oktober eller november. Det är ett bra tillfälle för att spana efter populära sorter.

 

Vi ser att luktärterna står sig bra. Även rosenskäran verkar hålla måttet i rabatterna. Men en blomma som är på var mans läppar just nu är tagetes, framför allt är det en sort som sticker ut lite extra och visst är Linnétagetes en sort som är lätt att älska.

 

Det är en kulturväxt som fanns redan på 1920-talet. Sitt namn har den fått eftersom den härstammar från Linnés Hammarby, botanikerns sommarbostad strax utanför Uppsala. Linnétagetesen är omtyckt för sina sammetsröda blommor som växer på höga, sirliga stjälkar. På senare år har det börjat dyka upp orange och tvåfärgade blommor. Men om du vill odla originalet så är det alltså de röda som du ska välja.

 

Annars förknippar många tagetes med de runda kompakta, orange och gula blommorna som var vanliga i rabatterna på 1970-talet. Orange är en trendfärg i modesammanhang just nu så det skulle inte alls förvåna oss om vi får se ännu mer av den här blomman framöver. Den är lättodlad samtidigt som den sägs förebygga sjukdomar i trädgården.

 

Det sägs också att tagetes är en snigelmagnet vilket har lett till att vissa använder dem som lockbete för att fånga sniglar. Myntets baksida är att det kan vara svårt att odla tagetes för den som lätt drabbas av sniglar i trädgården. Det är inte kul när favoritblommorna äts upp av de glupska djuren. Kanske är det därför som den högresta Linnétagetesen blivit så populär.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik