Livets vatten - våra bästa bevattningstips

Livets vatten - våra bästa bevattningstips
Bevattningen av trädgården är en viktig del av trädgårdsarbetet. Här bjuder vi på våra bäst bevattningstips.

De allra flesta växter vill ha jämn och bra tillgång på vatten, vilket för det mesta bara är en trevlig uppgift att sköta, vattningen blir snabbt en härlig vana. Det är också ett utmärkt tillfälle att kika på växterna lite extra. De kanske behöver en extra giva med gödsel eller någon annan form av handpåläggning för att må bra.

Hur mycket du behöver vattna varierar med väder, vind, växter och läget där de är placerade. Mängden kan också variera över säsongen. 30 millimeter per kvadratmeter en gång i veckan om det inte regnar är en tumregel som många följer. Att lära känna sin trädgård genom att studera den och föra anteckningar är det bäst du kan göra för att få en välmående trädgård.

Här är våra bästa bevattningstips:

  • Täckodling är ett utmärkt sätt att minska vattenavdunstningen. Täck med gräs eller halm i rabatterna så avdunstar det mindre vatten från jorden upp i luften.
  • Vattna gärna på kvällen så avdunstar minimalt med vatten från bäddarna, växterna tar upp vattnet bättre och klara på det sättet en lång varm dag.
  • Samla regnvatten! Vattnet från himlen är en resurs vi inte ska slarva bort. Regnvatten i tunna får också en bättre bevattningstemperatur jämfört med iskallt vatten ur en slang. Kanske är det till och med läge att satsa på en nergrävd regnvattentank? Det finns sådana som även tar hand om snön som smälter.
  • Engagera den goda grannen när du reser bort eller skaffa ett automatiskt bevattningssystem.

Foto: Unsplash

markus-spiske-sFydXGrt5OA-unsplash.jpg

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik