Terrakotta - jordig skönhet för trädgårdsprojekt

Terrakotta  - jordig skönhet för trädgårdsprojekt
Terrakotta är ett fantastiskt vackert och mångsidigt material som kan förvandla vilket uterum som helst till en naturlig och inbjudande oas. Här är våra bästa tips på hur du kan använda det här materialet i dina kreativa trädgårdsprojekt. Helena Kaasik berättar.

Terrakotta är ett material som genom tiderna har använts som dekorativt inslag såväl i hemmets inredning som i trädgården. Själva ordet kommer från italienskan och betyder bränd jord. Det är ett naturligt material som med sin varma och jordnära färg, länge har varit en favorit hos trädgårdsentusiaster över hela världen. I det här inlägget delar vi med oss av några kreativa idéer och tips på hur du kan inkorporera terrakotta på ett naturligt sätt i dina trädgårdsprojekt – stora som små.

 

Terrakottakrukor för blommor och växter både inomhus och utomhus

 

Terrakottakrukor är en tidlös klassiker när det gäller trädgårdsdekoration. Den bidrar med en naturlig och rustik känsla samtidigt som terrakotta är den perfekt kombon med växter, både blommande och gröna. Utforska olika storlekar, former och mönster för att skapa en intressant och varierad trädgårdsdisplay. Till och med tomma krukor kan bli ett vackert inslag om de arrangeras i prydliga staplar. Gamla terrakottakrukor är nog det allra vackraste att odla i. Jag brukar hålla utkik efter använda krukor i trädgårds- och andrahandsbutiker. Med lite tur kan man komma över riktigt vackra exemplar till rimliga priser.

 

Terrakottafontäner och skulpturer

En terrakottafontän kan bli ett fantastiskt vackert och avkopplande inslag i trädgården eller på terrassen. En fontän kan också locka till sig fåglar och andra djur, vilket adderar en extra dimension av liv och rörelse till din trädgård. Vill du endast få in en annan form som ett blickfång någonstans i trädgården? Vackra skulpturer och statyer i terrakotta kan fungera som fokuspunkter. Välj en lämplig skulptur och placera den så att den blir ett oväntat inslag i trädgårdsrummet. Det är viktigt att tänka igenom placering en så att den smälter in fint i trädgården och ger den effekt som eftersträvas.

 

Färgen terrakotta på textila element som skapar rumslighet i trädgården

Om man vill få in värmen från färgen terrakotta i det gröna rummet så kan textilerna vara det som skapar känslan. Det kan handla om terrassens dynor, parasollen, segelduk eller andra solskydd. Välj textiler i en varm brunorange kulör för att skapa den rätta känslan.

 

Terrakottaplattor och stegstenar

För att skapa en naturlig och organisk atmosfär kan du använda terrakottaplattor eller stegstenar i din trädgård. Dessa kan användas för att skapa gångvägar eller markera speciella områden i trädgården. Terrakottaplattor och tegel ger en rustik och charmig känsla samtidigt som de smälter in fint i grönskan. Tänk också på att mönstret som används i stenläggningarna skapar olika känsla. Den raka mönstret ger en mer rustik och naturlig känsla medan fiskbensmönstret ger en mer arbetad och sofistikerat uttryck.

 

Terrakotta som dekorativ mur i trädgården

När jag var på den franska mässan Maison et Objet tidigare i år såg jag många murar uppbyggda av tegelstenar. De hade byggts så att de bildades ett genombrutet mönster vilket gav en transparent känsla. Att anlägga en mur på det här sättet är ett fantastiskt vackert sätt att skapa olika rum i trädgården utan att känslan blir för kompakt. Dessutom blir muren en perfekt bas för växter att klättra på.

En mur kan också dekoreras med terrakottaplattor. Det italienska företaget Poggi Ugo tillverkar vackra terrakottaplattor tänkt till väggar och murar.  I Italien kan det bli väldigt varmt och där används plattorna faktiskt i inredningar eftersom de bidrar med ett svalare inomhusklimat. Här i Sverige kommer vi inte upp i samma höga temperaturer. Däremot har vi snö och is att ta hänsyn till vilket ställer krav på att materialet som används i trädgården ska klara minusgrader. Om de vackra plattorna är anpassade till skandinaviskt klimat är ännu ett oprövat kort men det är inspirerande att se hur terrakottan kan användas.

 

Bubbelgumsrosa och Terrakotta  - en bra mix

För den som vill få in lite 50- tal och retrokänsla i sitt trädgårdsprojekt så, är rosa en färg som passar fint tillsammans med terrakotta. Se bara på cementplattorna som Martin Bergström skapat för Marrakech design. Betongkakel fungerar fint utomhus. Vissa färger bleks mer än andra vilket man bör ha i bakhuvudet när man väljer mönster till utomhusprojekten.

 

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik