Låt det regna i blått - Så lyckas du med blåregn i trädgården

Låt det regna i blått - Så lyckas du med blåregn i trädgården
När blåregnet blommar vill vi vara lediga för att inte missa blomningen. Det finns nog inget mer spektakulärt än att få se de blå blomklasarna slå ut, ibland på bar kvist. Så får du det blå underverket att trivas i trädgården.

Mellan hägg och syren brukar det vara många som tar ledigt. Det vill vi ändra på. I stället förespråkar vi att stämpla ut när blåregnet blommar. Vi tycker inte att det finns så mycket som slår anblicken av de blå blomklasarna som liksom regnar ner från det slingrande grenverket.

Blåregnet trivs och övervintrar i Sverige. Blomningen brukar äga rum så här års men det kan variera geografiskt.  Det är bra att hitta en lämplig växtplats för den. Om du bor långt norrut så behöver du också välja sort med omsorg. Det amerikanska blåregnet ’Blue Moon’ är härdig till zon 5. Den snor sig motsols runt stödet för att ta sig uppåt. Blommorna kommer samtidigt som bladen på just det här blåregnet medan många andra blommar på bar kvist.

Du vinner också på att lägga lite extra omsorg på att plantera den här växten rätt.

Så här gör du:

  • Välj den bästa växtplatsen för ditt blåregn. Den trivs bäst i soligt eller halvskuggigt läge och behöver ett stabilt stöd att kättra mot, en pergola eller en spaljé.
  • Ge den bra förutsättningen genom att bearbeta jorden på växtplatsen. Blåregnet trivs i lucker jord som har ett högt ph-värde.
  • När växtplatsen är vald så kan du gräva en rejäl grop, dubbelt så stor som själva rotknölen ska den vara. Plantera den upprätt och fyll på med bra planteringsjord. Vattna rejält.
  • Vattna därefter regelbundet. Blåregn trivs i fuktig jord.
  • När den blommat över ska den beskäras vilket främjar ny blomning samtidigt som växten formas.
  • Klipp regelbundet bort döda och skadade kvistar så att växten håller sig frisk.
  • Gödsla på våren eller tidig sommar innan blomning.

Tips!

Det går också att plantera blåregnet i kruka och låta den slingra sig upp mot ett växtstöd. Om det trivs i krukan så är fördelen att det går att flytta runt den och placera den på olika platser i trädgården. Det som är viktig är att plantera växten i en tillräckligt stor kruka. Annars är det ungefär samma regler som gäller för det krukplanterade blåregnet som för dem som planteras i marken. Viktigt är dock att vattna regelbundet eftersom det torkar ut fortare i en kruka än i en vanlig rabatt.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik