Nostalgi och doftmagi – heliotropen är Årets Sommarblomma

Nostalgi och doftmagi – heliotropen är Årets Sommarblomma
Heliotropens unika kombination av skönhet, doft och ekologiska värde gör den till en perfekt kandidat för Årets Sommarblomma. Ge din trädgård en touch av nostalgi med den här underbara blomman, och låt den lysa upp sommaren med sin unika doft och kulör.

När sommaren står för dörren och trädgårdarna fylls av färg och doft, riktas blickarna i år mot heliotropen, även känd som parfymblomma, som har utsetts till Årets Sommarblomma i år. Vi tycker att heliotropen passar perfekt in i årets trendtema "Trädgårdsfest" med sin intensivt violetta kulör och ljuvliga doft.

En Blomma med historia och karaktär

Heliotrop har en lång och fascinerande historia. Dess namn kommer från de grekiska orden "helios" (sol). I svenska trädgårdar var heliotrop vanlig på 1960- och 70-talen, men den är idag mer sällsynt på privata balkonger och i hemmaträdgårdar.

Ulla Molin, en av Sveriges mest omtalade trädgårdsdesigners, var en stor beundrare av heliotrop. Hon beskrev växten som oumbärlig för sommarens trädgårdar, och placerade den alltid med stor omsorg för att maximera skönheten och doften som den här den bidrar med i trädgården.

Ekosystem och biologisk mångfald

Heliotrop är mer än bara en vacker växt. Den är en värdefull del av ekosystemet, älskad av fjärilar och andra insekter för sin rika nektar. Den djupt blåvioletta färgen lockar till sig pollinerare och bidrar till den biologiska mångfalden i trädgården. Att odla Heliotrop är därför inte bara en fröjd för ögat utan också ett ekologiskt val.

Skötsel och planteringstips

Heliotrop trivs bäst i en varm och solig miljö, men klarar även av vandrande skugga. Plantera den i luftig och väldränerad jord. En vindskyddad plats är idealisk för de känsliga blommorna.

Här är några tips för att lyckas med heliotrop i din trädgård:

Vattning: Vattna lite men ofta för att hålla jorden fuktig utan att den blir för blöt.

Beskärning: Rensa bort överblommade blommor för att stimulera ny tillväxt.

Näring: Om jorden inte innehåller långtidsnäring, tillsätt näring i vattnet en gång i veckan.

En Doft att Minnas

Heliotropens doft är en av dess mest förtrollande egenskaper. På kvällen, när daggen faller, sprider den en härlig doft av vanilj och karamell, med en tydlig underton av honung. Eftersom doften inte kan extraheras för parfymproduktion, förblir varje heliotrop unikt doftande, något som förhöjer trädgårdsupplevelsen.

Det är blomsterbranschen som varje år väljer ut en sommarblomma som på grund av sina speciella egenskaper, är värd att lyftas lite extra. Förr året så var det den mångsidiga svartögat som segrade och i år är det alltså heliotropen som prisas.

Juryns Motivering

"Lyckan är att vila blickarna på en fjäril som suger sin nektar från blommorna hos en mustigt purpurfärgad Heliotrop. Känn in kontrasterna dem emellan och finn nyttan de gör för vårt ekosystem. Luta dig över blommorna så får också du känna de mest ljuvliga parfymdofter med inslag av honung och vanilj."

Foto: Annika Christensen, Blomsterfrämjandet.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik