Designveckan – tre snabba nedslag

Designveckan – tre snabba nedslag
Nu i februari har det varit designvecka i Stockholm vilket innebär massor av events på stan och en mässa fylld av möbler. Här är tre snabba nedslag från designveckans lanseringar - utvalda särskilt med tanke på oss med intresse för växter och odling.

Ringvide-kruka.jpg

  1. Designföretaget Ringvide har funnit i branschen sedan 2014. De är inriktade på designmöbler och inredningsaccessoarer för hem och kontor. Lagom till designveckan lanserades företaget sin senaste kollektion som de kallar Pine och som är en hyllning till formgivaren Axel Einar Hjort. Vi fastnade för krukan Kugge som med sitt brutala formspråk blir lite av ett statment där den placeras. Den kan bli ett vackert inslag i såväl i inredningar som på uteplatser eller terrasser.
    Mariann Gundersen (JustA╠â┬©y, Norway)_Nominee Garden design of the Year.jpg
  2. Nu är det avgjort. Den som har den vackraste trädgården i Skandinavien är Mariann Gundersen för Villa Hageglede. Trädgården kammade hem priset i Scandinavian Design Award som vi tidigare skrev om här på Trends. (Länka) Inspirationen för formgivningen av hennes trädgården är holländske landskapsarkitekten Piet Odudolf som framför allt är känd för sina vilda trädgårdar med sömlösa rabatter och ängslika planteringar. Mariann har dock anpassat växtvalen till skandinaviska förhållanden. Även platsen på Juterø i södra Norge där hennes trädgård är belägen, har inspirerat henne vilket har resulterat i en trädgård som samspelar med platsens omgivande natur. Dessutom är trädgården anlagd med omsorg om miljön. Det innebär att det gjorts plats för växter som gynnar pollinatörer och vilda djur. Vi misstänker att även vi människor trivs i Marianns trädgård. Grattis!
    _Zee.jpg
  3. I början av en av de långa korridorerna på möbelmässan hade det belgiska företaget Zee slagit upp sin monter. Det var första gången de var i Sverige för att visa upp sina stilrena trädgårdsprodukter. På bilden syns en par av dem, den väggfasta slangvindan och trädgårdsduschen. De har inte hakat på den rådande trenden med mycket färg när de utvecklat sitt sortiment. Allt produceras för närvarande bara i svart och vitt. Plasten som används är inte återvunnen. Däremot är den vald för att stå pall för hårt trädgårdsarbete vilket gör den hållbar över tid. Slangen finns dessutom i två längder, en kortare som framför allt är tänkt för privata trädgårdar och en riktigt lång som är användbar i offentliga sammanhang.

Foto:   Pressbilder från respektive företag.