Smyckespoesi och butiksinvigning - två Stockholmstips

Smyckespoesi och butiksinvigning - två Stockholmstips
Är du i Stockholm i helgen så ska du inte missa att besöka två platser. Det handlar dels om en utställning med smycken, dels om en nyöppning av en butik som med sitt starka fokus på hållbarhet och naturliga material nu fått den perfekta inramningen till sitt sortiment.

När pressmeddelandet från Galleri Sebastian Shchildt i Stockholm damp ner så svävade tankarna genast i väg till trädgården och naturen. För visst har Åsa Lockner fångat något som både berör och lockar oss som gillar natur och trädgård. Smycken är dessutom en populär modeaccessoar för ögonblicken. I tider när allt blir dyrare blir de små accessoarerna de viktiga detaljerna som kan förändra ett utseende utan någon större insats.

Dessa smycken är dock något utöver det vanliga. De är mer som små konstverk som därför kan bli en investering för livet. Formspråket är modernt men samtidigt mjukt organiskt vilket gör dem enkla att bära i många sammanhang och till olika stilar.

Åsa Lockner är konstnären som fram tills nu skapt smycken med en medveten disharmoni – ungefär som i den japanska trädgårdskonsten som vi skrev om tidigare. Med noggrannhet förser hon olika metaller med textila kvaliteter i form av subtila mönster vilket resulterar i ytor och mjuka volymer. Ibland använder barkförsedda kvistar som bas vilka har försetts med noggrant utvalda kristaller och mineraler.

Norrgavel och smycken_3.jpg

Till helgens utställning har hon också skapat skulpturer i olika metaller med samma signifikanta uttryck som smyckena.

På Galleri Sebastian Schildt varvas temporära utställningar med smycken och konst skapade av de konstnärer som är knutna till galleriet mer permanent.  Det är silversmeden och konstnären Sebastian Schildt som tagit initiativet till galleriet, beläget på Strandvägen i Stockholm.

Utställningen ”Ett rörligt landskap” öppnar den 26 augusti och pågår till och med den 16 september.

 

Norrgavel och smycken2.jpg

 

Sedan år 1999 har butiken Norrgavel legat på adressen Birger Jarlsgatan 27 i Stockholm. Men på grund av ett omfattande renoveringsarbete, i samarbete med fastighetsägaren Humlegården Fastigheter har butiken levt i exil tvärs över gatan under mer än ett och ett halvt år.

Att renovera de vackra lokalerna är en dröm som grundare Nirvan Richter tillsammans med sina kollegor haft i många år. Med stor respekt för arkitekt Carl Bergsten, som ritade huset år 1921, har lokalen återställts till sitt ursprung samtidigt som den fått en finstämd prägel av det som Norrgavel symboliserar i form av vackert hantverk och naturliga material i en behaglig färgskala.

Lokalen som öppnats upp med stora fönsterpartier, generösare och luftigare ytor och putsade murar vilket bidragit till en större butiksyta. Sammantaget har lokalen blivit den perfekta inramningen till de karaktäristiska möblerna.

Det vi tar med oss i form av trender är de putsade väggarna som vi misstänker kommer att få en revival i våra hem framöver. Vill man inte ta konceptet hela vägen finns det mineralfärger som ger samma naturligt ojämna och flammiga yta. Om ni är i Stockholm så rekommenderar vi ett besök på nygamla Norrgavel och glöm för all del inte att läsa företagets filosofi som man möts av direkt innanför entrén. En av dem lyder:

”En sak är säker – att köpa möbler för att bli lycklig är ingen bra idé. Men om man är lycklig i betydelsen att man förstår att verkligen leva, då bli det naturligt att omge sig med det som känns bra på riktigt.”

 

Foto: Pressbilder från Galleri Sebastian Schildt och Norrgavel samt mobilbilder av Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik