Låt det blomma i något blått - lista över blommande blå växter

Låt det blomma i något blått - lista över blommande blå växter
Himmel, vatten, frihet och lugn, de flesta har något att säga om den blå kulören. Ursprungligen utvanns blått från ett urgammalt färgpigment som var dyrbart och exklusivt. I trädgården är de blå blommorna en klassiker och nu ser vi fram emot att få se mer blått i trädgården.

Blått är en kulör som de flesta har en relation till. För vissa framkallar den beroendekänslor medan andra förhåller sig lite svalare till den, åtminstone alla vi som fick en överdos av de blåvitrandiga skärgårdsromantiska när det översköljde oss i början av 1990-talet.

Sedan den tiden har det dock hänt mycket på färgområdet och den blå färgskalan har nyanserats betydligt. Numera ser vi kinablått, midnattsblått, dalablått, celadonblått och indigoblått som helt naturliga inslag i såväl modebilden som inredningen. För oss som älskar blommor och att odla kan den blå kulören betraktas som en klassisk. Den bidrar med såväl blickfång som harmoni i rabatter och krukor.

Den blå kulören användes redan av de gamla egyptierna. De tillverkade ett pigment som har kommit att kallats egyptiskt blått men som är mer bekant som pompejanskt blått eftersom den påträffades i den italienska staden som förstördes av ett vulkanutbrott år 79 e.Kr.

Att tillverka det blå färgen var krävande och komplicerat. Men med tiden utvecklades nya tekniker för att framställa det dyrbara färgpigmentet och år 1705 kom Pariserblått ur vilken den allmogeblå färgskalan har utvecklats. Först i slutet av 1900-talet fick man fram en ultramarin som var tillräckligt billig för att användas mer allmänt i inredningar.

Exklusiv eller inte, blått är en laddad färg som kan symbolisera konservatism, sorg, lugn eller frihet beroende på sammanhang. Med jämna mellanrum upphöjs den också till en trendfärg.

Oftast börjar det med att en modeskapare plockar upp färgen, den senaste tiden har modet präglats mycket av jeans i olika plagg såsom kjol, skjortor, jackor, rockar och klassiska brallor naturligtvis. Även i trenden med arbetarkläderna ingår blått som en självklar kulör. I modetrendernas ledband följer inredningsföretagen efter. Nästa anhalt är trädgården. Rabatter som går helt i blått har det funnits exempel på. Bland annat fanns det i Enköping, längs åprommenaden en trädgård som var blå, åtminstone för några säsonger sedan

Blått är också en kulör som är enkel att använda.  De flesta blå nyanser passar utmärkt mot blått, inte minst mot trä som vi sett mycket av både inomhus och i trädgården den senaste tiden. Den passar också bra till svart, grått, orange och till hela den naturliga färgskalan. Man skulle kunna säga att det finns en blå nyans för var och en av oss.

De blå blommorna ingår ofta som en naturlig del i en trädgård. Det är svårt att kliva in i en trädgård utan att hitta en enda blomma i någon blå nyans. Men nu är det dags att slå på den stor blå trumman för att maxa effekten. Blåskalans variationsrikedom gör att den passar in i de flesta miljöer. Det finns till och med bladverk som drar åt det blå hållet. Vissa hostasorter, bland annat.

Om vi ska referera till någon av våra trender så får vi gå tillbaka till 2022 års färgskala i temat Grönskande stad för att hitta kulörer att använda. Men det är först nu som den blå trenden har fått genomslag på riktigt. Här är några exempel på blå blommor väl värda att använda i den i den blå trädgården.

Blommande växter i blått  - några exempel.

Blåregn

Iris

Vädd

Blomman för dagen

Riddarsporre

Nävor

Blå fakta:

Sommar, hav och bär, i Sverige är det många som har en relation till blått och kanske är det därför som den har kommit att betraktas som en svensk färg.

Den blå timmen kallas skymningstimmen mellan solens nedgång och nattens intågande som ger ett speciellt ljus ofta utnyttjat av fotografer.

Picasso hade en blå period under några år i början på 1900-talet då han målade fattiga och lidande personer.

Konstnären och avantgardisten Yves Klein är känd för sina monokroma målningar i en blå färgnyans som han själv skapade, International Klein Blue

Den franske modeskaparen Claude Montana som hade sin storhetstid på 1980-talet är en annan kreatör som använt blått i sitt skapande.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik