Litteratur för lata sommardagar - boktips för den växtintresserade

Litteratur för lata sommardagar - boktips för den växtintresserade
Det perfekta semesterlittaraturen varierar så klart efter smak. Här kommer två tips som vi tror kan vara inspirerande för dig som gillar växter och natur.

Växternas symbolik

När du har läst boken Växternas symbolik (Votum media) av Ulrika Flodin Furås så kommer du förmodligen se med nya ögon på växterna som du omger dig med. Vi pyntar med björkar vid studenten och sätter blomkvastar i vasen men tänker sällan på vad det symboliserar. Genom tiderna har människor skapat myter om växter. Det har skyddat oss mot onda makter, läkt och lugnat. Det ansågs till exempel länge att paradiset frukt var ett fikon eftersom det var fikonlöv som Adam och Eva skylde sig med när de började skämmas över sin nakenhet efter att ha smakat på på äpplet. Det kan vara värt att tänka på nästa gång du sätter tänderna i ett fikon.

Den här boken är perfekt att ha liggandes framme på soffbordet för att plocka upp och läsa i när andan faller på. Texterna berör såväl folktro som historia och användning av växterna i det dagliga livet. De är korta vilket gör att du hinner med en text mellan hängmattan och grillmiddagen. Men det kan mycket väl hända att du blir så fängslad av berättelserna att du föredrar att läsa hela boken från pärm till pärm.

Växternas-symbolik.jpg

Skogen och slöjden

Husarkitekten Pernilla Wåhlin Norén har skrivit boken Skogen och slöjden (Natur & Kultur) framför allt i syfte att få barn att umgås med träd och trä på ett naturligt sätt. Men att skapa vackra produkter av material som finns i naturen är ett sätt att för oss alla att glömma omgivningen och vara i nuet en stund.

Boken innehåller över fyrtio DIY- tips att göra själv eller tillsammans med barn, alla kan skapas med material såsom löv, pil, näver, halm och torkade växter av olika slag. De vackra bilderna inspirerar också till att tillbringa mer tid i skogen. Vi vill också tips om författarens Instagramkonto @pernillaawnoren, som tar oss med på en spännande resa i naturen runt Borlänge där hon bor i en trävilla som hon själv ritt tillsammans med sin fem barn.

Foto: Natur & Kultur, Votum Media

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik