Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum

Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum
Den världsledande holländske trädgårdsdesignern har designat trädgården på Vandalorum, museet i utkanten av Värnamo. På lördag, den 16/9, invigs trädgården.

Det är den första trädgården vid en kulturinstitution som han skapat. I trädgården finns bland annat en 3500 kvadratmeter stor perennäng som planterades i våras. I planteringen finns cirka 26 000 plantor av dryg 100 olika sorter. Stilen på planteringen känns igen från de tidigare trädgårdgårdarna som Piet Oudolf skapat och inspirationen kommer som tidigare från naturen med inriktning på perenner gräs och buskar.

Piets Oudolf använder sin stora kunskap om växterna när han skapar sina naturinspirerade trädgårdar. Planteringarna får en uttrycksfull böljande form tack vare de unika växtkombinationerna tillsammans med siktlinjer som skiftar och som följer årstidens växlingar. Växterna väljs noggrant ut för att harmoniera i färg och skifta i struktur. Växter med skulpturala egenskaper har också en given plats när Piet Oudolf skapar sina spektakulära trädgårdar.

Tidigare har han bland annat skapat trädgården på restaurang Noma i Köpenhamn, The High Line i New York och Vitra museum i Weil am Rhein.

-En trädgård är inte en målning utan en dynamisk process som hela tiden förändras och som du ständigt kan återvända till, säger trädgårdsdesignern, stolt över att ha fått uppdraget att skapa trädgården på Vandalorum.

Invigningen av trädgården äger rum lördagen den 16 september klockan 14. Om du finner dig i trakten så är det ett fint tillfälle att uppleva ett stycke nyplanterad trädgårdskonst och kanske till och med träffa mästaren i egen hög person.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik