Nyheter

Årets tema: Konkurrenskraft för framtiden
7 maj 2024
På årets mässa ligger fokus på att skapa konkurrenskraft för framtiden. Ett konkurrenskraftigt lantbruk kommer vara avgörande för en säker och hållbar framtid. Med ett innehåll som utbildar och inspirerar, utforskar vi branschens roll och hur vi kan bli ännu bättre.
Säg hej till Elmia Lantbruks nya utseende!
22 apr. 2024
Elmia Lantbruk har fått ett nytt utseende med en ny grafisk profil. Det innefattar ny logotyp, nya bilder, nya färger och ny tonalitet. Men du kommer givetvis att känna dig bekant med materialet.
Samma får ger  två fällar om året
6 dec. 2022
Två fällar om året från samma får. – Jag kallar resultatet för snällfällar, säger Kristina Ek som ligger bakom konststycket.
Det virtuella stängslet skyddar rödlistade arter
10 nov. 2022
SLU och forskningsinstitutet RISE testar ett virtuellt stängsel för djur inom kunskapscentret SustAinimal. Produkten fungerar och visades på Elmia Lantbruk. Nu återstår att lösa juridiken.
Djurskötarna som visat  värdet av att djuren mår bra
1 nov. 2022
– Djur som mår bra och lever långe, är lönsammare och roligare att arbeta med. Så motiverade Jönköpings landshövding Helena Jonsson priset Årets Djurskötare som delades ut på Elmia Lantbruk.
Solpark eller vall? Svaret är både och
27 okt. 2022
Vad ger bäst avkastning, att bruka jorden eller bygga en solpark? Svaret som levererades på Elmia Lantbruk var både och. – Vi har byggt anläggningar där marken samtidigt används för vallodling och som bete för får, säger Cecilia Edling på Solkompaniet.
Lönsamheten ligger i  att använda hela djuret
21 okt. 2022
Innan Elmia Lantbruk är över, ska varenda del av tackan ha kommit till nytta. Det var målet för Sven-Erik Larssons och Agnetha Björnsdotter Berglunds föreläsningar i det kök som fanns på en av mässans scener.
Vallhundar blir allt mer  relevanta på mjölkgårdar
21 okt. 2022
Svenska Vallhundsförbundet bildades 1969. Vid den tiden var uppfattningen att hund fungerade med får, men inte med kor. På årets Elmia Lantbruk avgörs Europamästerskapen i nötvallning.
Våg mot markpackning
21 okt. 2022
Hur gör man för att minska markpackningen? Enklast är att axeltrycket på traktorer och redskap. Nu finns en våg för ändamålet, utvecklad vid Linköpings universitet.
Vad besökarna inte kunde se
20 okt. 2022
Bilden visar försäljningsargumentet som besökarna på Elmia Lantbruk inte kunde se. Det är Massey Fergussons varumärke i jätteformat, som ristades in i marken under mässdagarna. Hemligheten är en ny funktion i GPS-styrningen kallad Single Line.
Mindre metan från kor  med rödalger i kosten
20 okt. 2022
Mjölkkornas inverkan på klimatet kan minska rejält visar forskning. Det är sammanfattningen av ett seminarium som Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, höll på Elmia Lantbruk, som avslutning på universitetets satsning Mjölkveckan.
Traktorn drivs med  gårdens egen biogas
20 okt. 2022
Traktorns klimatavtryck minskar med 92 procent, samtidigt som bränsle från den egna gården säkert driftskostnaderna radikalt. Det var vad New Holland presenterade på Elmia Lantbruk.
Mässbesök de luxe
19 okt. 2022
Elmia Lantbruk 2022 var så omfattande att det krävdes planering för maximalt utbyte av besöket.
Guldmedalj gav eko  över hela världen
19 okt. 2022
– Guldmedaljen har uppmärksammats och uppskattas av hela John Deeres organisation. Det säger Mikael Persson, på Deere & Co som företräder koncernen i Sverige.
Rekordstart för Elmia Lantbruk 2022
19 okt. 2022
Elmia Lantbruk 2022 fick en rekordstart, när Jönköpings landshövding Helena Jonsson invigde mässan på onsdagen. Det var uppenbart att lantbrukarna saknat sin mötesplats.
John Deere visar traktor med ny växellåda -  eAutoPowr på Elmia Lantbruk
14 okt. 2022
På Elmia Lantbruk kommer John Deere att visa sin första delvis elektrifierade traktor med den nya, steglösa växellådan.
Första chansen att    se Valtras nya Q-serie
11 okt. 2022
Sommarens diskussioner visar på stort intresse för Valtras nya Q-serie.  Traktorn kommer till Elmia Lantbruk 19–21 oktober.
Väderstad visar allt på Elmia Lantbruk
7 okt. 2022
– Årets Elmia Lantbruk kommer väldigt lägligt. För oss är oktober som nyårsafton, när vi presenterar programmet för kommande säsong. Det säger Bo Stark, nordisk försäljningschef för Väderstad.
Klimatsmarta lantbrukare – kopensionat som jobbar med klimatfrågor i många led
16 sep. 2022
I år belyser vi utmaningar och möjligheter kopplat till klimat och hållbarhet på Elmia Lantbruk. Frågor lyfts och berörs på olika sätt under mässan och vi visar lösningar som finns idag, men framför allt vill vi visa försöken som görs för att hitta nya lösningar. Vi hoppas vår arena på olika sätt...
Intelligenta och automatiska lantbruksinnovationer prisas
15 sep. 2022
Elmia Lantbruk Innovation Award 2022 prisar tre bidrag med utmärkelsen Guld och åtta med utmärkelsen Silver. Produkterna är intelligenta, automatiska och ger lantbrukaren fördelar så väl ekonomiskt, tidsmässigt som miljömässigt.
Ny Ovlac 11 furet Mini Plog - Skumplog
17 okt. 2022
Dansk Farmimplement ApS, som är importör av spanska Ovlac-plogar till Norden, presenterar nu en ny och större Miniplog, nämligen en 11-fåra som fortfarande är lyftupphängd.
Smidig gödselputtare
14 okt. 2022
Gödselputtaren från NORDICC är en hjälpreda som underlättar arbetet på lantbruket.
Samster lanserar soldriven torkmetod på Elmia Lantbruk den 19 oktober!
13 okt. 2022
Samster och grundaren Kent Samuelsson presenterar för första gången sin världsunika torkmetod på Elmia Lantbruk. Metoden är helt fossilfri och drivs med energin från solen.
Kvik-Pak - front monteret tilt packaren
13 okt. 2022
Farmimplement har blivit svenska distributör av den Danska frontpackaren Kvik-Pak. Kvik-Pak är en frontmonterad Tiltpackare som inte belastar traktorn eftersom den dras framför traktorn innan den lyfts och vice versa placeras på marken innan den körs ut åt sidan
Plovekspertens Gummiljusbom
13 okt. 2022
Vi ställer ut den smarta gummiljusbommen, som är den enda lätta bommen som kan sitta kvar monterad på plogen under arbete.
Farmimplement och Ploveksperten ApS ställer ut på Elmia Lantbruk för första gången.
13 okt. 2022
De två systerbolagen Ploveksperten och Farmimplement, som drivs av den danske ploglegenden Jens Iversen (världsmästare 1996), ställer ut på Elmia Lantbrug för första gången. Vi saknar bra marknadsföring av våra relativt nya företag och har valt Elmia Landbrug som en ny möjlighet - "de initiala a...
Möt avelsbolagen i vår monter
11 okt. 2022
Svenska Köttföretagen förser svenska grisproducenter med ett internationellt konkurrenskraftigt avelsmaterial med fokus på att göra detta utan att riskera det goda hälsoläget som vi har.
Slakt vid optimal tidpunkt – för en hållbar nötköttsproduktion
11 okt. 2022
Djurkategori och uppfödningsmodell är båda parametrar som behöver beaktas i planering och uppföljning.
Slakt vid optimal tidpunkt – för en hållbar nötköttsproduktion
11 okt. 2022
Djurkategori och uppfödningsmodell är båda parametrar som behöver beaktas i planering och uppföljning.
Analysera ditt grovfoder – öka din fodereffektivitet
11 okt. 2022
För dig som är nötdjursuppfödare är det viktigt att planera och noggrant följa upp tillväxten på individnivå.
Dieseltank Deso
6 okt. 2022
Älvestad tanken kommer att visa Deso dieseltankar från Kingspan som finns i storlek från 200-5000 L
Trådlösa vågbalkar
29 sep. 2022
Nya vågbalkar från Gallagher som skickar viktdata trådlöst via bluetooth. Finns i längderna 600 mm och 1000 mm.
Behandlingsbox PM2810
29 sep. 2022
Ny behandlingsbox från Marechalle med ny typ av halslåsning och med reglerbara sidor.
ATE Solelscontainer – mobil container med solceller och växelriktare
19 sep. 2022
Solceller och växelriktare installerade i en container – en mobil och flexibel lösning för egen elproduktion som har många fördelar jämfört med en traditionell installation av solpaneler.
Silodykning – en nödvändig specialtjänst
14 sep. 2022
Trots att det finns många silos i vårt avlånga land så är det få aktörer på marknaden som utför silodykning. Nomor är en av dem och de har under senare år utökat sin kapacitet på området. Målet är att på sikt kunna erbjuda tjänsten rikstäckande men redan nu finns goda förutsättningar att få tjäns...
Kombinationslösning med elmotor till mixervagn
30 aug. 2022
Genom att kunna docka mixervagnen till en stationär elmotor under t ex blandningstiden kan man kontrollera de ökade kostnaderna om man har tillgång till billigare egenproducerad el.